Polishuset i Kungsbacka utsattes för två sprängattentat.

Sprängattentat vid polishus

Två sprängladdningar exploderade tidigt på torsdagsmorgonen utanför polisstationen i Kungsbacka. Ingen person skadades men de materiella skadorna blev omfattande.

Inne på polisstationen fanns två personer i arresten, samt två vakter, säger Per-Arne Nilsson, närpolischef i Kungsbacka.

– Det är klart att de som fanns inne i byggnaden var mycket chockade, dels efter den första smällen där de gick emot detonationsplatsen och när de var på väg dit smällde det ännu kraftigare en andra gång, säger han.

Flera fönsterrutor är krossade och en yttervägg på polisstationen flyttades en decimeter i samband med explosionerna.

Inga hot i förväg
Sprängladdningarna var placerade dels utanför det rum där det inre befälet normalt arbetar, den andra, utanför polisens fikarum. Mitt emot, på andra sidan gatan, ligger ett köpcentrum.

Inga hot har framförts mot polisstationen före sprängningen, däremot har polishuset i Kungsbacka utsatts för skadegörelse tidigare, när entrén förstördes för några år sedan.

Sprängningar ovanliga
Annars är det mycket ovanligt med att det går så långt som att en utplacerad sprängladdning verkligen exploderar vid ett polishus.

Två exempel är dels polishuset i Svenljunga som -94 fick stora materiella skador vid entrén och en våning ovanför, i samband med att en sprängladdning exploderade.

Sedan sprängde polisen själv en sprängladdning i februari i fjol i Östersund, eftersom det ansågs vara för farligt att flytta ett paket som upptäckts. Även då blev det stora skador på entrén och fastigheten.

Nisse Gunnarsson, SR Halland
nils-gunnar.gunnarsson@sr.se

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".