Australienval viktigt för USA

Lördagens val i Australien kommer att följas med betydligt större uppmärksamhet i USA än tidigare val. Förlorar premiärminister John Howard så förlorar också USA en mycket vänligt sinnad samarbetspartner i Irak-kriget.

Skulle laborledaren Mark Latham vinna parlamentsvalet på lördag kommer han att beordra hem 500 av de 850 soldater som Australien har i Irak-kriget.

– Vissa skulle stanna i regionen för att verka mot terrorism, men visst skulle intrycket vara att vi drar oss ur, säger chefen för tankesmedjan Sidney Institute, Gerard Henderson.

– USA vill självklart ha kvar konservative John Howard vid makten och följer oss noga med ett eget viktigt presidentval om tre veckor, säger Gerard Henderson som avvisar att USA eller CIA skulle kunna påverka valutgången.

USA vill ha Howard
Vinner oppositionsledaren Latham så kommer alliansen mellan Australien och USA att försvagas, oavsett vad Bush eller CIA vill, säger han. I dag har USA tillgång till hamnar och flygplatser och kan ha militärövningar här, i utbyte mot att USA skyddar Australien.

– Australien skulle aldrig följa Nya Zeeland, säger Henderson. Där drev laborregeringen på 80-talet en politik mot kärnvapen och förbjöd 1987 kärnvapenbestyckade fartyg i sina hamnar, ett förbud som retade upp USA och som därför uteslöt Nya Zeeland ur den regionala alliansen.

Ekonomin viktigaste frågan
Gerard Henderson understryker att Irak-kriget och nationell säkerhet bara kommer på andra eller tredje plats för australiensarna själva i valet. Ekonomin är toppfrågan, men vem som kan lösa sociala problem blir mest avgörande på marginalen.

Flyktingpolitik, som 2001 var en stor fråga, är helt passerad, säger han. Vi är fortfarande emot människosmuggling.

– Men när flyktingarna väl är här har vi blivit mycket mer förstående och välkomnande, säger Gerard Henderson.

Alice Petrén, Sydney
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".