Uppsving i Nordnorge med oljan

Det kan nu blir Nordnorges tur att få ta del av det stora norska olje-och gasäventyret. Ikväll väntas stortinget ge klartecken till Statoils planer på att starta den första utvinningen av gas i Barents Hav utanför Hammerfest. Det så kallade Snövitprojektet är mycket omstritt i Norge men många ser fram emot nya jobb.
Maskinentreprenören Yngve Einarsen kommer från grannfylket och har redan fått i uppdrag av Statoil att börja gräva. Och han har köpt ett hus här för att ta chansen och få fler jobbkontrakt. Ansökningarna strömmar in till arbetsförmedlingen som måste ta hjälp utifrån för att Nordnorges hittills största industriprojekt ska bli verklighet. Bland dom som söker jobb finns 800 svenskar dom flesta från Norrbotten och Västerbotten. Kommunerna här har tappat många invånare senaste åren när fiskenäringen effektiviserats men nu märks framtidstron. Villapriserna i Hammerfest når miljonklassen och företag bygger ut. Under fyra år ska Snövit byggas och när anläggningen står klar ska gasen hämtas 16 mil ute till havs och gå i rör till en ö strax utanför stan där den ska förädlas. För att få energi till processen ska Statoil bygga ett gaskraftverk på ön. Miljörganisationerna rasar mot projektet. Gaskraftverket ger så stora koldioxidutsläpp att Norge riskerar att inte kunna hålla löftena om minskade föroreningar, enligt Kyotoavtalet. Oron finns också för att det här kan vara första steget till oljeutvinning i Barents hav, som är ett av världens renaste hav med ett viktigt fiske för Norge. John Erik Prydz från Natur och Ungdom är starkt kritisk. Organisationen hotar nu med civil olydnad om Stortinget säger ja. Beatrice Janzon i Hammmerfest i Nordnorge.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".