1 av 2
Översvämningsdrabbat hus på Sandgatan i Värnamo.
2 av 2
Övervämmad tomt. Foto: Anders Borg/SR Jönköping

Dyr nota för sommarens översvämningar

Kostnaden för sommarens översvämningar i Småland börjar nu bli klar. Bara för Värnamo kommun handlar det om närmare 15 miljoner i räddningsinsatser och återuppbyggnad.

Samtidigt blir den totala kostnaden betydligt större och fortfarande är inte alla skador åtgärdade.

Barbro Hellstrand fick hela sin trädgård förstörd när vattenmassorna skulle stoppas. Hon visar runt i trädgården.

– Här hade vi stora gräsytor där vi satt och fikade. Och rosenbuskar och vinbärsbuskar. Nu har vi bara en stor jordhög.

Väg över tomten
Barbro Hellstrand pekar ut över jordmassorna i trädgården, där räddningstjänsten tvingades bygga en grusväg för att förstärka vallarna man byggde rakt över tomten.

Skadorna i källaren är i stort åtgärdade, men i trädgården gör sig alltså översvämningen fortfarande påmind.

– Vi har ingenstans att ta vägen om vi vill vara ute, säger Barbro Hellstrand. Det känns fruktansvärt jobbigt. Det har varit tre jätteslitiga månader.

Dyrt för kommunen
Först nu börjar också Värnamo kommun få en överblick över alla kostnader. Själva den akuta räddningsinsatsen kostade nära fem miljoner, pengar man nu kommer begära av staten.

Men till det kommer upp mot tio miljoner för att återställa alla skador, berättar Värnamo kommuns administrative chef Ulf Svensson.

– Det är kostnader i samband med de erosionsskador som har uppstått, men också för att rensa upp vegetationen utmed ån. Vi har också skador på en skola.

I grannkommunen Ljungby som också drabbades svårt är man inte klar med redovisningen, men hittills lutar det åt runt fyra miljoner i kostnader för kommunen.

Försäkringsbolag kräver kommuner
Till detta komma skadorna för privatpersoner, bara Länsförsäkringar i Jönköpings län uppskattar sina kostnader till över elva miljoner. Delar av den summan kommer man troligen att kräva kommunerna på.

För Värnamo innebär översvämningen att ett väntat underskott i den kommunala kassan späs på.

– Vi har redan i prognosen för 2004 ett underskott på ungefär 20 miljoner, så slutresultatet för 2004 blir ju betydligt sämre på grund av den här händelsen.

Barbro Hellstrand som blickar ut över sin jordiga trädgård längtar efter den dag, allt är återställt igen.

– Då ska jag pusta ut. Hoppas den inte är för långt borta bara.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".