Sihanouk hotar lämna tronen

Kambodjas kung Sihanouk hotar ännu en gång att avgå. I mer än 60 år har han i olika perioder varit landets statsöverhuvud. Hans eventuella avgång kan leda till en ödesdiger kamp om makten i Kambodja.

– Jag är för gammal. Jag kan inte fortsätta att utöva mitt ämbete som kung och statsöverhuvud. Jag kan inte längre vara till gagn för nationen.

Så formulerade sig den kambodjanske kungen Sihanouk i ett meddelande på sin hemsida. Det är inte första gången kung Sihanouk hotar att avgå, men möjligen menar han allvar den här gången.

Mest utomlands
Om några veckor fyller han 82 år och under flera år har hans hälsa varit vacklande. Han befinner sig sedan närmare ett år i Peking. Under senare år har han varit lika mycket i Kina och Nordkorea som i Kambodja.

Trots tät frånvaro från palatset i den kambodjanska huvudstaden Phnom Penh betecknas kung Sihanouk som en viktig sammanhållande faktor i det anarkistiska inrikespolitiska virrvarr som präglar ett av Asiens fattigaste länder.

Sihanouk valdes till kung under andra världskriget innan han hade fyllt 20 år.

Prins och premiärminister
Han hölls fången av japanska ockupanter under kriget men kunde efter japanernas förlust i kriget återta makten. Senare agerade han som premiärminister och steg ned från den kungliga tronens högsta position och kallade sig för prins.

Han försökte att hålla Kambodja utanför kriget i Indokina på 1960-talet, men misslyckades. Vietnamkriget spreds också till Kambodja.

I landsflykt
Sihanouk störtades i en kupp 1970. Under ett kort tag förenade han sig med de röda khmererna, som grep makten i Kambodja 1975, men sattes i husarrest av khmerledaren Pol Pot. Under en följd av år befann sig sedan Sihanouk i landsflykt.

När FN medverkade till att skapa fred i Kambodja i början av 1990-talet återkom Sihanouk och utropades på nytt till kung.

Gnissel i samarbete
Han har stundtals samarbetat med Hun Sen, som nu är premiärminister, men ofta har det gnisslat i relationerna mellan de båda.

Egentligen är Sihanouk vald till kung på ett livstidsmandat. Ny regent ska utses av ett tronföljdsråd, men det är osäkert om rådet kan välja ny kung innan Sihanouk avlider.

Tronpretendenter är två söner: den politiske maktspelaren Norodom Ranariddh, som är parlamentets talman och Sihanouks favorit Sihamoni, han har tidigare gjort karriär som dansare.

Lars Gunnar Erlandson
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".