Frankrikes president Nocolas Sarkozy håller tal i Toulon i södra Frankrike på torsdagen. Foto: Claude Paris/Scanpix

Sarkozy efterlyser bättre disciplin inom EU

Sarkozy vill ha bättre disciplin inom EU
2:23 min

Frankrike och Tyskland vill ha ett helt nytt EU-fördrag för att få euroländerna att strama åt och lösa eurokrisen och de två ledarna Sarkozy och Merkel möts på måndag, deklarerade den franske presidenten Sarkozy i går kväll, när han höll sitt linjetal om ekonomin. Sarkozy efterlyste också betydligt mer disciplin bland euroländerna.

Varje land med eurovalutan bör anta den Gyllene regeln, sa Sarkozy, det namn som budgettak och balans i statsbudgeten har fått. Också Frankrike bör skriva in i sin författning denna gyllene regel, fortsatte han och möttes av applåder.

Detta var ord riktade både mot Tyskland och inrikespolitiskt. Förbundskansler Merkel var säkert nöjd. Hon trycker på hårt för att euroländerna ska spara betydligt mer och bete sig mer ansvarsfullt och kontrollerat.

Men i Frankrike var ilskan stor efter talet i går kväll. Både socialisterna och ytterhögerpartiet Nationella Fronten är emot en Gyllene regel och socialistledaren Aubry sa att Fru Merkel bestämmer, Sarkozy följer order och ungefär samma sak sa Marine Le Pen.

Nationella Frontens sympatisörer utgör möjliga väljare för Sarkozy i presidentvalet i vår och han var noga med att anspela på det EU-motstånd som finns bland nationalisterna:

– I dag har rädslan återvänt, rädslan för att Frankrike inte längre styr över sitt öde, sa presidenten, samtidigt som han underströk behovet av just Europeiskt samarbete för fredens skull och för överlevnad.

Frankrike tycks närma sig Tysklands hållning, men de två mäktiga står ännu inte på samma ruta. Talet i går kväll innehöll kanske därför inte dramatiska lösningar utan beskrev mer problemen.

Sarkozy sa att han förväntar sig att Europeiska Centralbanken agerar. Betyder det att han viker ner sig från  kravet att ECB bör få mer handlingsutrymme eller inte? Oklart. Här är de två mäktiga EU-ledarna inte ense. Men de möts på måndag för att sedan ha förslag till en ny EU-författning till toppmötet nästa torsdag och fredag. 

En annan viktig fråga och kanske flirt med ytterhögersympatisörer var uttalandet att Schengen-avtalet med fri rörlighet för människor inom EU måste ändras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".