Litauer har erkänt psykologmordet

Den 37-årige man som har gripits i Litauen misstänkt för mordet på psykologen Helena Bering i Stockholm har erkänt. Det säger Armandas Vajnauskas, som är åklagare i Vilnius.

Den 37-årige man som greps onsdags kväll i staden Kaunas, efter samarbete mellan svensk och litauisk polis, har erkänt mordet på Helena Bering.

Detaljer återstår men själva mordet erkänner han i inledande förhör, enligt åklagaren Armandas Vajnauskas.

Tillfälligheter kan ligga bakom
Den unga kvinna som också är gripen har gjort vissa medgivanden, enligt åklagaren, men tycks ha spelat en mindre roll. Den litauiske åklagaren tror att det är tillfälligheter som ligger bakom mordet.

Enligt vad som har framkommit i förhören, så hade paret varit i Norge och arbetat med något inom jordbruk och var på väg till Litauen när de hamnade i Stockholm. Där blev de bestulna på sina ägodelar och behövde pengar för att ta sig hem.

Fler förhör väntas
Varför just Helena Bering blev offer för paret är oklart, enligt åklagaren, men det tycks ha varit en slump, kanske möttes de på gatan, kanske stoppade de bilen, tror åklagaren, men det återstår att utreda.

Nu väntar fler förhör i Litauen och tidigast nästa vecka väntas en domstol där fatta beslut om att paret ska utlämnas till Sverige.

Johan Wangström
johan.wangström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".