Hård Systemkritik mot Konkurrensverket

Systembolaget angriper Konkurrensverkets sätt att sköta granskningen av det svenska alkoholmonopolet. I ett skarpt brev till EU-kommissionen anklagas Konkurrensverket för irrelevanta och dåligt underbyggda slutsatser.

I ett brev begär systembolagets styrelse att regeringen ska ändra villkoren för konkurrensverkets granskning av konkurrensen på alkoholmarknaden, säger Systembolagets styrelseordförande Olof Johansson.

– Vår erfarenhet av hur Konkurrensverket har hanterat sin roll och tolkat sitt uppdrag gör att vi tycker att man ska titta på det uppdraget. För de har tydligen inte förstått att det är riksdag och regering som faktiskt beslutar om svensk alkoholpolitik.

Påverkat konkurrensen
I sin senaste rapport till EU-kommissionen tar Konkurrensverket upp den pågående åklagarutredningen om mutor i Systembolaget. Mutorna har ”sannolikt” påverkat konkurrensen mellan Systembolagets leverantörer, skriver Konkurrensverket.

Verkets uppdrag är att just granska så att monopolet behandlar alla leverantörer lika. Det är ett villkor för att Sverige ska få behålla alkoholmonopolet. Därför är frågor om konkurrens särskilt känsliga.

”Lösa spekulationer”
Systembolaget anklagar nu konkurrensverket för lösa spekulationer kring mutaffärens effekter på konkurrensen i sin senaste rapport. Konkurrensverkets generaldirektör Claes Norgren tillbakavisar kritiken.

– Det kommer att vara spekulation till dess att rättsprocesserna är avslutade, men det hindrar inte att vi redovisar detta. Vi har ett uppdrag att redovisa hur detaljhandelsmonopolet fungerar. Processerna är på gång och det blir udda att bortse från det alla diskuterar, säger Konkurrensverkets generaldirektör Claes Norgren.

Kritiseras för kritik
Systembolaget har skickat ett 40 sidor långt brev till EU-kommissionen där Konkurrentverkets senaste rapport sågas i punkt efter punkt.

Verket anklagas bland annat för dåligt underbyggd kritik mot Systembolagets sortiment och för att det lägger sig i alkoholpolitiska frågor och annat som ligger utanför dess uppdrag.

”Undermålig rapport”
Konkurrensverkets officiella rapport är så undermålig att Systembolaget tvingades att skicka en egen, säger styrelseordförande Olof Johansson.

– Vi måste ju driva en parallell informationsverksamhet till EU-kommissionen om de misstolkar sitt uppdrag. Det har vi delvis fått göra. Vi har också tvingats ha kontakter med det direktorat som är ansvarigt för den här granskningen.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".