Stefan Strömberg.

Nye polischefen för snabbare utredningar

Den nye rikspolischefen Stefan Strömberg, som tar över efter Sten Heckscher vid årsskiftet, presenterat sina tankar om framtidens svenska polisväsende på torsdagen. Han säger att han har som mål att polisen ska bli mer effektiv.

– Det är två saker som är viktiga, dels att polisens brottsförebyggande arbete förstärks och det andra är att man utreder fler brott och att man utreder dem snabbare, säger Stefan Strömberg.

Hur ska det gå till?

– Jag kan inte ge svar på det i detalj idag. Jag har tre månader på mig att sätta mig in i det och ta reda på vilken verksamhet som bedrivs, säger han.

Justitieminister Thomas Bodström presenterade på torsdagen den nye rikspolischefen Stefan Strömberg. Han efterträder Sten Heckscher, som varit chef för Rikspolisstyrelsen i nio år.

Byter vid årsskiftet
Stefan Strömberg är i dag chef för Domstolsverket och tar över som rikspolischef vid årsskiftet.

Strömberg har gjort sin huvudsakliga karriär inom justitiedepartementet, där han jobbat som politisk sakkunnig, departementsråd, rättschef och expeditionschef, innan han 1998 utsågs till generaldirektör för Domstolsverket.

Inte polis
I grund och botten är han jurist. På frågan hur det kommer att tas emot bland landets poliser, svarar Stefan Strömberg.

– Det kan hända att de har uppfattningar om det, men jag tror att det viktigaste är att vi kommer överens om vad som ska göras för att utveckla polisen, säger Stefan Strömberg, som blir ny rikspolischef vid årsskiftet.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".