Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Astra Zenecas vd: myndigheterna höjer kraven

Publicerat torsdag 7 oktober 2004 kl 19.15

Stark konkurrens och höga utvecklingskostnader är negativt för läkemedelsbranschen, säger Astra Zenecas vd i en intervju med Ekot. Myndigheterna ställer tuffare krav på medicinerna idag, menar han.

– Den starka konkurrensen mellan läkemedelsbolagen och de skyhöga kostnaderna för att utveckla nya läkemedel, är till nackdel för branschen. Myndigheterna har också höjt ribban för när ett läkemedel anses klart att börja saluföras, säger vd för svensk-brittiska Astra Zeneca, Tom McKillop.

Det är inte bara Astra Zeneca som har fått känna av de strängare kraven från myndigheterna. 

Mercks medicin stoppad
Den senaste i raden av uppseendeväckande indragningar av redan godkända mediciner är det smärtstillande läkemedlet Vioxx från det amerikanska bolaget Merck.

Enligt en studie av USA:s läkemedelsmyndighet FDA, kan Vioxx ha orsakat över 27 000 hjärtattacker och hjärtrelaterade dödsfall. 

Samma myndighet stoppade Astra Zenecas medicin
Samma FDA, motsvarande svenska Läkemedelsverket, stoppade till Astra Zenecas stora förvåning, det nya Exanta när det var i slutfasen av prövningen, innan det skulle godkännas för försäljning i USA.

Konflikten står mellan läkemedelsbolagens krav på att snabbt få ut sina mediciner på marknaden och myndigheternas allt högre ribba för att godkänna medicinerna.

Det här är en stor frågan för samhället i stort, säger Tom McKillop.

– Läkemedelsbolagen måste få tillbaka de stora summor som läggs ner på forskning för nya läkemedel som samhället vill ha, för att bota sjukdomar. Å andra sidan måste samarbetet med samhällets myndigheter bli bättre, säger han.

– Om bolagen inte får tillbaka pengarna, finns det risk för att de nya läkemedlen mot Alzheimer till exempel, inte utvecklas, säger Tom McKillop.

Tom McKillop tar exemplet med cancermediciner där myndigheterna har lagt ribban mycket lägre för ett godkännande, därför att sjukdomen anses vara så pass allvarlig att man har lättare att bortse från biverkningar.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".