Republikanske Herman Cain lägger ner sin kampanj för att bli USA:s president och anklagar medierna för det. Foto: Richard Shiro, Scanpix.

Cain avbryter försök att bli presidentkandidat

1:25 min

En av de mest omtalade republikanska presidentaspiranterna i USA, Herman Cain, har meddelat att han lägger ner sin kampanj för att bli republikanernas presidentkandidat. Det var en påstådd otrohetsskandal som till sist fällde Herman Cain.

– Alla anklagelser mot mig är falska, men de skadar min familj och min kampanj, sa Cain, som framträdde tillsammans med sin fru Gloria Cain, inför supportrar i Georgia och meddelade att han lägger ner försöken att bli republikanernas presidentkandidat.

Herman Cain har på många sätt varit en annorlunda presidentaspirant. Pizzakungen från Georgia saknar all tidigare politisk erfarenhet, men har plockat poäng på sin avspända debattstil och sitt budskap om förenklat skattesystem och minskad byråkrati.

Cain är populär inom den konservativa tepartyrörelsen och under en period låg han etta i de republikanska opinionsmätningarna.

Efter en rad mindre lyckade uttalanden i utrikesfrågor och efter anklagelser om såväl sexuella trakasserier som otrohet, så har hans popularitetssiffror dalat. Nu drar han sig alltså ur presidentkampen.

Den som leder de republikanska opinionsmätningarna är just nu Newt Gingrich, tidigare talman i representanthuset.

Ginna Lindberg, Washington

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista