"Sämsta utfrågningen jag upplevt"

Lettlands korruptionsanklagade kandidat till EU-kommissionen blev hårt ansatt på torsdagskvällen i utfrågningen av Europaparlamentet. Charlotte Cederschiöld, moderat EU-parlamentariker, menar att Udre klarade sig dåligt.

Frågorna, som var ovanligt många, handlade till mycket stor del om Udras EU-motstånd och att hennes politiska parti tagit mot bidrag av hemliga finansiärer, ett brott mot lettisk lag.

– Var bidragen illegala och varför betalade ni tillbaka dem?

– För sådana här saker har människor på höga poster tvingats avgå.

– Hur rättfärdigar ni er attityd mot den europeiska konstruktionen?

Ingrida Udre utsattes för kritik som ingen annan kommissionär under de snart två veckor förhören nu pågått.

Det handlade om hemliga partibidrag, ett brott mot lettisk lag.

Svarade på lettiska
Ingrida Udre som bemötte all kritik mot sin person på lettiska sa att lagstiftningen för partifinansiering under tidigare år inte inneburit så hård kontroll och att det då fanns givare som inte ville tala om att de gett bidrag.

Hon fick också flera gånger svara på frågor om sin inställning till EU.

Säger att hon bidragit till ja:et
Hon pekade på att hon faktiskt bidragit till ett ja i folkomröstningen och att det som ifrågasattes var hennes kamp för högre EU-bidrag till lettiska bönder.

För Europaparlamentet blir det naturligtvis svårt att bedöma vad som är rätt och fel. Men en sak är klar nämligen att Ingrida Udres torsdagskväll i Bryssel var mer än misslyckad.

Moderaternas europaparlamentariker Charlotte Cederschiöld var en av dem som ställde frågorna till Udre.

– Jag tror att det är den sämsta utfrågningen jag någonsin har upplevt i Europaparlamentet, säger Charlotte Cederschiöld.

– Hon hade väldigt svårt att skapa förtroende. Svaren var svaga och otydliga och jag tror vi får en diskussion om förtroendet för henne, säger hon.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista