I Ryssland är inte den stora frågan inför morgondagens val vem som vinner, utan med hur mycket partiet Enade Ryssland vinner. Presidentkandidat för partiet Enade Ryssland Vladimir Putin och president Dmitrij Medvedev. Foto: Yekaterina Shtukina/Scanpix.

Hårt tryck inför valet i Ryssland

Tullen tog hennes dator i beslag
1:47 min

Med en dag kvar till det ryska parlamentsvalet är trycket mot oberoende valobservatörer hårt. Natten till i dag stoppades chefen för organisationen Golos i tullen och hölls kvar i tolv timmar. Samtidigt tvivlar många ryssar på att valet kommer att gå rätt till.

Dagen före valet råder tystnadens dag i Ryssland, då ingen politisk agitation får förekomma. Men valet har varit högst närvarande. Natten till i dag stoppades Lilija Sjibanova, ledare för den oberoende organisationen Golos, som sysslar med valövervakning, av tullen vid Sjeremetjevoflygplatsen i Moskva.

Hon var på väg hem från en konferens i Warszawa när tullen tog hennes dator i beslag. Orsaken var, sa Sjibanova senare till ryska medier, att man misstänkte att datorn innehöll icke-licensierade program.

På Golos är man nu rädd för att polisen kommer att ladda upp känsligt material på datorn, som sedan kan vändas mot Lilija Sjibanova och hennes organisation. Sjibanova ska enligt planerna till Strasbourg nästa vecka och tala inför EU-parlamentet om det ryska valet. Nu är hon rädd att man försöker stoppa henne ifrån att åka.

I går tvingade en domstol i Moskva Golos att böta 30 000 rubel, cirka 6 500 kronor, för att ha brutit mot vallagen. Flera parlamentsledamöter hade reagerat mot den överträdelsekarta som Golos har på sin hemsida och som visar misstänkt valfusk från olika delar av landet.

På fredagskvällen visade den Kremltrogna tv-kanalen NTV ett avslöjande reportage, som hade gjorts med uppenbart syfte att svartmåla Golos som en oseriös organisation, som får pengar från väst.  

I Ryssland är inte den stora frågan inför morgondagens val vem som vinner, utan med hur mycket partiet Enade Ryssland vinner, det parti som leds av premiärminister Vladimir Putin och vars lista toppas av president Dmitrij Medvedev. 

I en opinionsundersökning publicerad i slutet av november trodde 37 procent att valet skulle gå rätt till och 42 procent av de tillfrågade trodde att valfusk skulle förekomma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".