Skogsjobb hjälp för arbetslösa

Sedan i somras erbjuds långtidsarbetslösa arbete i skogen som ett sätt att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden. Intresset har varit större än väntat.

Runt 2 000 personer har redan fått jobb med till exempel gallring, inventering av fornminnen eller skötsel av naturreservat. En av dem är Per Fransson i Tidaholm.

– Det har betytt väldigt mycket, både för självförtroende och självkänsla. Man får vara ute i det fria och kommer på andra tankar. Går man hemma och inte har något att göra så förlorar man lite självförtroende, det här är ju helt annorlunda, säger han.

Vill vara kvar i skogen
Per Franssons arbetslag röjer den här dagen skog utanför Tidaholm. Ett riktigt jobb med avtalsenlig lön, om än tidsbegränsat till två år. Under tiden är det meningen att han ska få hjälp att hitta ett nytt jobb.

För Per Fransson som gått arbetslös sedan han sades upp från Electrolux 1997 har arbetet i skogen gett mersmak.

– Jag tror det kan bli positivt att fortsätta med någonting åt det här hållet. Framför allt tycker jag om att vara i det fria och tycker om arbetet, så jag tror möjligheterna ökar nu, säger Per Fransson.

Riktiga jobb
AMS och skogstyrelsen driver projektet som kallas Gröna jobb. Totalt ska 5 000 personer sysselsättas under två år, med olika former av naturvård. Det ovanliga är att det inte rör sig om sysselsättningsåtgärder utan om riktiga jobb, något som kan ha betydelse för självkänslan.

Arbetet kombineras dessutom med återkommande samtal med yrkesrådgivare för att komma vidare och målet är att minst hälften ska ha ett annat jobb eller utbildning efter två år. Thomas Mårtensson som är ansvarig på skogstyrelsen tror också skogen i sig har betydelse.

– Vi har länge trott att den här kombinationen, skog och natur och fysisk aktivitet, har en bra effekt på människan. Man kommer igång och får ökad självkänsla för att sedan ta nästa steg i arbetslivet.

Finns det inte risk att återfalla i arbetslöshet efter de här två åren?

– Tanken är ju att det inte ska bli så, utan vi ska tillsammans med arbetsförmedlingar och länsarbetsnämnder jobba mer individuellt så att man hittar just det som individen själv känner skulle kunna passa. Det ska inte bli en standardåtgärd, säger Thomas Mårtensson.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".