Rekordöverskott i Sveriges bytesbalans

De samlade affärerna med utlandet, alltså bytesbalansen, kommer återigen att slå ett nytt rekord. Under 2004 väntas ett överskott på omkring 180 miljarder kronor. Nästan halva överskottet kommer från Sveriges affärer med USA.

Inte helt oväntat är det USA som bidrar med en extremt stor del av det svenska bytesbalansöverskottet. 2003 blev det drygt 83 miljarder kronor totala överskott och enligt riksbankens siffror kan det bli lika mycket i år.

Därför är risken att överskottet är större än vad som är hållbart, säger Robert Bergqvist , valutaekonom på SE-banken.

Att utrikesaffärerna visar upp stora överskott - bortåt 180 miljarder kronor i år - beror i hög grad på en stark export av bilar, läkemedel och telekom-utrustning. Men att överskottet är stort och vuxit de senaste åren är kanske inte enbart en fördel för svensk ekonomi. utan kan också vara ett tecken på problem, nämligen att konsumenter och företag sparar för mycket och investerar för lite.

Reporter Christer Hillbom

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".