Traditionell jakt med lösgående hundar. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix.

Vill utreda stopp för jakt med lösgående hundar

"Utspelet kommer som en del i den så infekterade vargdebatten"
2:36 min

Jakten med lösspringande hundar ifrågasätts av Rovdjursföreningen och Djurskyddet i Sverige. De båda föreningarna skriver i en debattartikel i Östersundsposten att regeringen bör utreda jaktformen, som är en av grunderna för vargkonflikten, inte minst därför att hundar dödas och skadas av varg.

– Vi tycker att det i princip är oansvarigt att släppa jakthundar, när man vet att det finns varg och att det finns ett vargrevir. Då angrips jakthundarna ganska omedelbart och kan skadas och dödas. Vi tycker det är olyckligt, säger Sven Stenson, ordförande för Djurskyddet Sverige.

I Sverige jagar man traditionellt med lösa jakthundar. Många jägare är mycket upprörda över att vargar angriper hundar, vilket i sin tur sker när vargen ser hunden som en inkräktare i reviret.

Sven Stenson och Rovdjursföreningens ordförande Roger Olsson varnar för att jakttrycket mot vargen kan komma att öka, bara för att den följer sin instinkt. I vissa fall kan myndigheterna besluta om skyddsjakt på en varg som tar hundar. 

Svenska jägareförbundet vill ha kvar löshundsjakten. Enligt Daniel Ligné på Jägareförbundet kan inte jägarna sköta viltvården om inte hundarna får jaga lösa.

– Det här utspelet kommer som en del i den så infekterade vargdebatten. De ser inte löshundsjakt som en del i samhället. Vi ska komma ihåg att jägarna har samhällets uppdrag att hålla koll på viltstammen i Sverige. Vi ska skjuta 100 000 älgar 100 000 vildsvin och så vidare; det blir helt omöjligt utan löshundsjakt, säger Daniel Ligné.

Sven Stenson säger att det går att jaga under andra former, mer anpassat till stora rovdjur, så som jakten genomförs i andra länder.

– Man släpper inte löshundar. När hundarna känner vargdoft har de respekt för det och drar sig tillbaka igen och avslutar jakten. I Sverige har inte hundarna den inbyggda respekten. Man går på, och uppfattar inte faran förrän det är för sent, säger Sven Stenson.

Daniel Ligné håller inte med.

– Vi har stora skogsområden med relativt lite vilt. Åker du ned i Spanien, Italien, Frankrike och Tyskland, så har du små skogsområden med mycket vilt. Det räcker med att gå in i och säja bu därinne så hoppar viltet ut. Det funkar inte riktigt i en svensk skog. Här måste vi ha hundar som söker av större områden och även då förföljer viltet.

Är det otänkbart att man utreder lösjakten?

– Man kan gärna utreda och det ha gjorts tidigare. Vi utvärderar kontinuerligt och utbildar våra hundar och deras förare, det är inget nytt, det gör vi hela tiden.

– Det är ganska intressant att Djurskyddet Sverige vill titta på det här; det man glömmer bort är att de lösa hundarna tar hand om cirka 45 000 trafikskadade vilt varje år. Löshundsjakten är också en absolut förutsättning för att minska viltets lidande, säger Daniel Ligné.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".