PR-satsning lockar nya kommuninvånare

Sveriges minsta kommun Bjurholm i Västerbotten har i flera år drivit kampanjer för att locka människor och jobb till kommunen. Kampanjen har gett ett resultat men det har också kostat flera miljoner kronor i bidrag.

– Från att vi haft en situation med lediga lägenheter så har vi en mindre bostadskö idag, säger kommunchefen Kurt-Allan Egelby.

Efter år av förlorade jobb och utflyttning började kommuner tre år sedan att marknadsföra sig. Det handlade om utskick till storstadsregioner, mässor, konsulter, reklam och egen hemsida.

50 nya invånare
I år räknar Bjurholms kommun med 30 nya jobb netto samtidigt som 50 fler flyttat in än flyttat ut. Det här är bra siffror för en kommun med bara drygt 2 500 invånare.

Det ökade intresset för kommunen har kostar också skattebetalarna stora belopp. Hittills har över fyra miljoner kronor betalats ut i olika projekt från länsstyrelsen och mer lär det bli. För de som tar med sig jobb hit kan räkna med rejäla bidrag.

Tyskt företag flyttade
En av de är det tyska it-företaget Artergo med åtta anställda. Ett företag som nappade på bra bredbandsförbindelser och ett bättre företagsklimat generellt i Sverige jämfört med Tyskland.

Hos länsstyrelsen ligger också ansökan om sysselsättningsbidrag och investeringsstöds som kan ge företaget två till tre miljoner de närmaste fem åren.

Andreas Buchberger, ekonomiansvarig i företaget, säger att bidragen inte är det viktigaste. Det är att komma bort från trängsel och stress.

– Här i Sverige är det inte så mycket stress. Vi kan arbeta och sedan vara ute i naturen. Det är trevligt, säger han.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".