EU-kommissionen vill se moms på ideell idrott

1:19 min

Svenska idrottsföreningar riskerar ökade kostnader och ökat krångel. Idag kom EU-kommissionens förslag om framtidens momssystem, och enligt det kommer ideella föreningar inte få behålla sitt undantag från momsplikt.

Mervärdesskatt, vanligen kallat moms, ger varje år intäkter till EU:s medlemsländer på runt 7 000 miljarder kronor. Nu vill EU-kommissionen göra momsreglerna modernare och mer enhetliga i Europa.

Bland annat vill EU-kommissionen skrota flera av de undantag som idag finns, bland annat de svenska reglerna som tillåter ideella föreningar att slippa undan den omvittnat krångliga hanteringen av moms på till exempel korvförsäljning på fotbollsmatcher.

I förra veckan sa idrottsminister Lena Adelson Liljeroth så här om risken för den svenska idrottsrörelsen.

– Det blir väldigt svårt att rekrytera personer som vill ta på sig ett så pass tungt uppdrag som kassör för en idrottsförening. Vi har 20 000 idrottsföreningar i Sverige. Ska man börja ersätta människor för att ta på sig det här, som då kan vara rädda för att göra fel, slår man undan benen för mycket av det som är den ideella idrottsrörelsen. Det är framförallt det vi velat lyfta och oroar oss för, säger hon.

Idrottsministern bör vara än oroligare idag. Slutligen är det EU-parlamentet och EU-ländernas regeringar som bestämmer.

Efter kommissionens förslag idag kommer det bli en mycket brant uppförsbacke för Sverige att få in det momsundantaget i EU:s framtida lagstiftning.

Jens Möller, Bryssel

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista