Få kvinnor blir myndighetschefer

Trots målsättningen att män och kvinnor ska behandlas lika, så utnämner regeringen betydligt fler män till de högsta statliga chefsjobben.

I regeringens handlingsplan för jämställdhet står, att statsförvaltningen ska vara ett föredöme för övriga arbetsgivare när det gäller jämställdhet.

Efter valet 1994 lovade den dåvarande regeringen att minst hälften av alla utnämningar av statliga chefer ska vara kvinnor. Nu, tio år senare, lever regeringen fortfarande inte upp till detta.

34 procent kvinnor
Svenska Dagbladets sammanställning av statistik från finansdepartementet och riksdagen visar, att av de myndighetschefer regeringen utnämnt i år, så var 34 procent kvinnor. Som sämst var det med jämställdheten år 2001, då 22 procent var kvinnor.

Det enskilda år som flest kvinnor fick statliga toppjobb var 1997, men inte heller då nåddes målet om hälften kvinnor, utan det stannade vid 43 procent.

”Vi ska upp till 50 procent”
Regeringes jämställdhetsminister Mona Sahlin anser att mycket ändå har hänt.

– På drygt tio år så har ju Sverige gått från tre procent till 34 procent kvinnor. Vi ska upp till 50 procent. Vissa år har de nyutnämnda varit betydligt fler kvinnor, andra år något färre, men vi har ju hela tiden rört oss mot de femtio procenten och jag är inte nöjd förrän vi är där, säger hon.

Hur går det med regeringens trovärdighet när ni själva inte lever upp till de mål ni så länge har haft?

– Jag tycker att utvecklingen från tre till 34 procent kan man verkligen inte säga att det är problem med trovärdigheten. Om näringslivet hade orkat ens sätta upp ett mål, och därmed vågar utsätta sig för kritiken, så hade också utvecklingen varit helt annorlunda inom det privata näringslivet.

– De är ju inte ens i närheten av hur många de kvinnliga cheferna är i statlig och offentlig förvaltning. Vi nöjer ju oss inte med det här, vill jag betona. Det ska vara hälften.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".