Brittiska gisslan halshuggen

Uppdaterad 11:45
Den brittiske ingenjören Ken Bigley, som hållits gisslan i Irak i tre veckor, dödades på fredagen av sina kidnappare. På lördagen kom uppgifter om att han försökt fly strax innan han dödades.

Uppgifterna om flyktförsöket kommer från en högt uppsatt amerikansk militärkälla.

Enligt amerikanen finns det trovärdiga uppgifter om att Bigley fick hjälp av en ur kidnappargruppen att försöka fly.

Flyktförsöket misslyckades och Bigley dödades strax efter flyktförsöket. Vad som hände med hans medhjälpare är inte känt.

Den brittiske utrikesministern Jack Straw sa på fredagskvällen att hans regering haft kontakter med den grupp som hållit den brittiske ingenjören Ken Bigley som gisslan i Irak i tre veckor för att försöka rädda hans liv.

London-regeringen har via en mellanhand försökt få den al-Qaida-knutna grupp som höll Bigley att släppa sin gisslan.

Blev halshuggen
En video som Abu Dhabis tv har fått visar hur Bigley, precis som andra utlänningar som kidnappats i Irak, blir halshuggen.

Precis som i tidigare fall var mordet på Ken Bigley iscensatt som en grotesk teater och gisslan mycket medvetet klädd i orange overall av samma typ som fångarna på den amerikanska basen på Guantánamo bär.

Ken Bigley, en 62-årig ingenjör från Liverpool, kidnappades tillsammans med två amerikanska kollegor i Baghdad för tre veckor sedan.

Vädjade för sitt liv
Amerikanerna dödades nästan genast men Bigley hölls vid liv och har i två olika videor fått vädja för sitt liv direkt till premiärminister Tony Blair. Han fick vädja ytterligare en gång, innan han dog, på videon som kom på fredagen.

Gruppen som höll honom, som leds av den jordanske extremisten Abu Musab Al Zarqawi, är inte en grupp som friger sin gisslan.

Maximal uppmärksamhet
Enda orsaken till den utdragna hanteringen av Bigley tycks ha varit att få maximal uppmärksamhet, försöka manipulera brittisk opinion och sätta press på Tony Blair.

Bigley är den förste civile engelsman som har kidnappats och dödats i Irak. Hans öde har tjänat som en daglig påminnelse till britterna om läget i Irak och öppnat upp debatten om kriget igen.

De som var emot Storbritanniens deltagande i det kommer att säga nu att Bigleys död var ännu en konsekvens av ett krigsbeslut som aldrig borde ha fattats.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista