Vänsterpartister ber Ohly göra avbön

Trycket på vänsterpartiets ledare Lars Ohly att sluta kalla sig för kommunist ökar. På fredagen kräver två av vänsterpartiets riksdagsledamöter att han gör avbön. 

En av dem är Per Rosengren, som förklarar vad han tycker om att Lars Ohly håller fast vid sin egen definition av kommunism.

– Jag tycker att det snarast är barnsligt mer än något annat. Det är lite sandlåda över det. Han sitter och håller i sina grejer, sina uttryck och han borde faktiskt så fort som möjligt säga att: ”okej, jag har kallat mig det, men med tanke på partiet och medlemmar som tar illa upp, så kallar jag mej offentligt inte kommunist”, säger Per Rosengren.

Tolkningsfråga
Under de senaste dagarna har Lars Ohly och flera företrädare för vänsterpartiet försvarat rätten att kalla sig för kommunist. Med kommunism menar de inte den ideologi i vars namn miljoner människor dödades och som upprätthöll en diktatur i Sovjetunionen och många andra länder i decennier.

Flera vänsterpartister tycker alltså att det får vara nog med kommunism nu. Riksdagsledamöterna Per Rosengren och Tasso Stafilidis uppmanar nu Lars Ohly att sluta kalla sig för kommunist.

”Oförsvarbart”
Just det här med att försvara sin egen tolkning till varje pris tycker Tasso Stafilidis är dumt.

– Att som partiledare fortsätta att kalla sig för kommunist som 98 – 99 procent av befolkningen tolkar på ett helt annat sätt än vad han gör, det tycker jag är oförsvarbart.

Tasso Stafilidis säger att det inte får finnas någon tvekan om att vänsterpartiet står på demokratins sida.

– Vi får inte vara otydliga i demokratifrågor och i frågor som att ta ansvar när man har begått övergrepp mot människor.

Hotar lämna partiet
Tasso Stafilidis hotar med att lämna vänsterpartiet om inte Lars Ohly tar avstånd från kommunismen.

Per Rosengren tycker att Lars Ohlys försvar av kommunismen är en belastning för vänsterpartiet och att det nu är dags att göra slut med kommunismen.

– Det vore bra för partiet. Dels så retar det folk, men också för att vi ska få börja diskutera politik igen och sätta fokus på den politik vi för och inte bara på detta. Det blir jobbigt för många, säger Per Rosengren.

Fråga för s-samarbetet
Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog säger att för att samarbetet med vänsterpartiet ska fortsätta är avgörande att vänsterpartiet klargör sin syn på demokrati.

Om sedan vänstern väljer att kräva att Lars Ohly ska ändra sig så är det deras sak.

– Det väljer vänsterpartiet, men resultatet måste vara entydigt, att det inte ska finnas några tveksamheter om på vilken sida den här gränsen som vänsterpartiet befinner sig, säger Marita Ulvskog.

Margit Silberstein
margit.silberstein@sr.se

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".