Färre nya jobb än väntat i USA

I USA kom den sista sysselsättningsstatistiken före valet den 2 november på fredagen. Läget på arbetsmarknaden väntas bli en avgörande fråga  och båda presidentkandidaterna kan använda statistiken

Det är ingen tvekan om att sysselsättningsutvecklingen är positiv - varje månad adderas nu nya jobb till den amerikanska arbetsmarknaden.

Enligt fredagens statistik ökade antalet sysselsatta i september med 96.000 personer jämfört med i augusti - medan arbetslösheten ligger kvar på 5,4 procent, enligt arbetsmarknadsdepartementet.

Men även om utvecklingen går åt rätt håll, så var  septembersiffrorna betydligt sämre än vad flertalet ekonomer och bedömare hade räknat med. Enligt enkätundersökningar som gjorts trodde experterna i allmänhet på mellan 140.000 och 200.000 nya jobb. En förklaring som ges till den oväntat dåliga siffran är de många orkaner som dragit fram över USA denna höst - och som enligt vissa bedömare påverkat sysselsättningen negativt.

Statistiken kommer utan tvekan bli bränsle i den fortsatta valkampen, närmast när president George Bush och den demokratiska utmanaren John Kerry kommande natt möts i den andra av tre debatter. Väl medvetna om att ekonomin, och främst då just läget på arbetsmarknaden, alltid ligger högt upp på väljarnas prioteringslista när de bestämmer vem de ska rösta på, kommer Bush att peka på att det skapats fler än en miljon arbetstillfällen det senaste året, och att det visar att hans skattesänkarpolitik är lyckad. Kerry å sin sida kan visa att det är färre sysselsatta i USA idag än när Bush tillträdde, och det är första gången det händer en sittande president sedan Herbert Hoover under depressionen i slutet av 20- och början på 30-talet.

                                                      Anders Ask New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".