Rod Blagojevich var djupt ångerfull i rätten. Foto: Spencer Green / Scanpix.

Korrupt amerikansk guvernör får 14 års fängelse

2:02 min

I USA har den tidigare guvernören i Illinois dömts till ett långt fängelsestraff för korruption. Guvernören döms bland annat för att ha försökt sälja Barack Obamas tidigare plats i senaten.

Den skandalomsusade demokraten Blagojevich döms för flera korruptionsbrott och är inte den förste i raden av dömda politiker.

I rättssalen i Chicago sa den tidigare guvernören att han är djupt ångerfull, och han konstaterade att hans politiska karriär är över.

– Jag ska försöka ta mig igenom de här svåra motgångarna, sa ex-guvernören om fängelsestraffet.

Blagojevich greps i december 2008 efter att polisen avlyssnat hans telefon och avslöjat hur han försökte köpslå med olika kandidater om Barack Obamas plats i senaten. Enligt delstatsreglerna i Illinois är det guvernörens uppgift att hitta en ersättare om någon av delstatens senatorer lämnar sitt uppdrag under mandatperioden, och enligt domen försökte Blagojevich sälja posten till högstbjudande.

Obama själv var inte inblandad i muthärvan, enligt utredningen.

Illinois är ökänt för flera fall av korruption på högsta politiska nivå. Blagojevichs företrädare på guvernörsposten, republikanen George Ryan, sitter också i fängelse, dömd för bedrägeri och utpressning.

Av de senaste nio guvernörerna i Illinois har fyra dömts till fängelse för olika former av korruption.

Åklagaren Patrick Fitzgerald uttryckte sitt missnöje.

– Rättsväsendet har fått nog och allmänheten har fått nog. Politikerna i Illinois måste börja hålla sig till lagen, sa åklagaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista