Svenskarna bör sänka temperaturen i kylskåpet

1:19 min

Svenskarna har dålig koll på temperaturen i sina kylskåp. Det enligt en rikstäckande undersökning som Konsumentföreningen Stockholm har gjort.

40 procent av de drygt 1 000 personer som deltog i undersökningen visste inte vad de hade för temperatur i sina kylskåp.

Av de personer som faktiskt visste temperaturen hade 60 procent högre temperatur i sina kylskåp än Livsmedelsverkets rekommendation på 4-5 grader.

På de flesta förpackningar i butik rekommenderas högst åtta grader. Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket, tror att det kan vara en orsak till undersökningens resultat. Han säger att många säkert tror att de per automatik har rätt temperatur i sina kylskåp.

– Om man går ner till 4,5 grader kan man räkna med att man får ännu längre hållbarhet. Det där ska leda till att man inte behöver slänga mat i onödan och det är bra både för miljön och för den egna plånboken, säger Mats Lindblad på Livsmedelsverket.

Jenny Pettersson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista