Spelautomater ska få varningstexter

Svenska Spel planerar nu att ta bort närmare 200 spelautomater från restauranger runt om i landet och det ska komma fram varningstexter på Miss och Jack Vegas-automaterna som manar folk att sluta spela om de inte har råd.

Det är ett led i att begränsa spelberoende och spelmissbruk.

Ann-Sofie Olsson är marknadschef på avdelningen restaurangspel på Svenska Spel.

– Om det kostar pengar att införa åtgärder som minskar ett osunt spelande så ska vi ändå göra det vilket vi också gör. Det har funnit ställen som har för mycket spel jämfört med hur mycket mat och dryck man säljer, säger hon.

Den nya regeln är att spelautomaterna Jack Vegas högst får svara för 35 procent av restaurangens omsättning annars tas en eller flera automater därifrån.

Kallar tillbaks 200 automater
Till årsskiftet hämtar Svenska Spel tillbaka 200 automater av ungefär 7 000 från restauranger som allt för mycket liknar spelhålor.

Då kommer också texter som varnar för överdrivet spelande på automaterna liksom klockor så att spelaren ser hur länge han hållit på.

Dessutom ska det stå kronor istället för kredit på maskinerna så att spelaren lättare inser att det är pengar spelet gäller.

Minskar vinsten
Färre automater ger minskat spel, enligt beräkningarna 260 miljoner i lägre omsättning och minskad vinst med 80 till 85 miljoner.

Åtgärderna kommer samtidigt som de utländska spelbolagen gör allt för att visa att svenska spelbolag inte tar det sociala ansvar som finansminister Bosse Ringholm använder som argument inför EU för att Sverige ska få behålla sitt så kallade spelmonopol.

Svenska Spel välkomnar kritiken
Just värdeautomaterna Miss och Jack Vegas kritiseras för att vara sju gånger farligare än andra spel när det gäller risken att hamna i beroende, enligt en rapport från Stockholms universitet.

Ann-Sofie Olsson på Svenska Spel, tycker att den kritiken är viktig.

– Det är en skärva av verkligheten som är tragisk. Det är alldeles uppenbart att det finns människor som spelar för mer än de mår bra av, säger hon.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista