Stor omställning om m får makten

I veckan presenterade moderaterna sin nya politik för att öka utbudet av arbetskraft. Det väntar en stor omställning av svensk arbetsmarknad om moderaternas politik genomförs. Det framgick av Ekots lördagsintervju med partiledaren Fredrik Reinfeldt.

Moderaterna vill genomföra skattesänkningar till låginkomsttagarna och kraftigt nedskurna bidragsnivåer.

– Rätt ekonomiska förutsättningar leder till att folk vågar starta företag och det kan leda till nya jobb.

Sänkt a-kassa
Vad det är för nya jobb som de arbetslösa ska söka vill Fredrik Reinfeldt återkomma till. För den som verkligen är sjuk går det att leva på 65 procent i ersättning? Nej, medger han, det är inte lätt.

– Om vi bara, som vi har tänkt, tar ner ersättningsnivåerna i steg så kan människor anpassa sin kostnadssituation eftersom det ofta är så att när man inte arbetar så minskar ens kostnader, säger han.

”Moroten Sverige behöver”
Moderatledaren förnekar att den omställning som han vill se förutsätter att de arbetslösa tvingas ta jobb långt under avtalet.

– Nej, det har vi inte förutsatt. Vi menar att just vårt arbetsavdrag, den inkomstskattereform, tillsammans med de bidragsförändringar vi föreslår, är den morot Sverige behöver. Sedan behöver vi inte prata mer om större uppoffringar.

Björn Elmbrant
bjorn.elmbrant@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista