Årets fredspristagare i blåsvädret

Fredspristagaren Wangari Maathai har råkat i blåsväder för sina åsikter om ursprunget till Hiv och Aids. Det kan vara ett virus som är tillverkat i laboratorier, säger hon till Ekot, men förnekar att hon skulle sagt att det är ett biologiskt vapen, riktat mot afrikaner.

– Aids är ingen Guds förbannelse, men heller inte ett virus som kommer från gröna apor. Det kan lika gärna vara tillverkat, sa Wangari Maathai inför ett seminarium av studenter i Kenya i slutet av augusti.

Med det menade hon att studenterna måste ställa frågor, för att kunna förhindra spridningen av Aids, inte bara acceptera att sjukdomen dödar så och så många i Kenya, utan att leta efter ursprunget, förklarar hon nu.

– Jag tror inte att det kom från aporna. Jag uppmuntrade enbart folk att vara mer kritiska.

Wangari Maathai förnekar också att hon skulle pratat om en konspiration från väst, och att HIV-viruset skulle vara ett biologiskt vapen.

Men, tillägger hon, det är ändå märkligt att HIV kom så sent som i mitten av 80-talet, och att afrikaner verkar vara speciellt sårbara för att drabbas av Aids. Det troliga är ju att viruset tillverkats av någon.

Det är delvis samma argument som Sydafrikas president Thabo Mbeki använt, efter att han lyssnade till så kallade ”Aids-dissidenter”. Att bara acceptera kondomer och bromsmediciner utan att få ställa frågor och leta efter ursprunget, hejdar inte epidemin, anser även Wangari Maathai.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".