Tydliga tecken på vändning

Nu kommer det första konkreta tecknet på att lågkonjunkturen är på väg att ta slut. Det sammanlagda värdet på allt som produceras i Sverige, bruttonationalprodukten, steg betydligt mer än väntat under sista kvartalet förra året. Det visar siffror från statistiska centralbyrån. Hans Lindberg som är avdelningschef på statliga konjunkturinstitutet tycker det är dags att blåsa faran över.
Förra året blev dystert för Sveriges ekonomi. Nedgången i världsekonomin och terroristattackerna i USA den 11 september, gjorde 2001 till det sämsta året sedan krisen i början av 90-talet. Men nu kommer det alltså tecken som pekar i rätt riktning. Experterna hade räknat med att tillväxten under förra årets sista månader skulle stanna på några tiondels procentenhet. Det blev 1,1. Och även om en stor del av uppgången beror på statliga och kommunala satsningar, så ser alltså konjunkturinstitutet början på en uppgång. Även Arbetsmarknadsstyrelsen AMS bidrog med positiva besked idag om att arbetslösheten minskar. Och i USA, som ju är världsekonomins draglok, sa centralbankschefen Alan Greenspan på torsdagseftermiddagen att den ekonomiska återhämtningen redan har börjat.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista