Svensk ekonomi bromsar kraftigt nästa år

1:48 min

Svensk ekonomi står inför en kraftig inbromsning nästa år. Två nya konjunkturbedömningar i dag ger mer stöd för den prognosen. En av bedömarna är Svensk Näringsliv och chefsekonom Stefan Fölster som tidigare i år var först ut med en dyster bedömning. Inbromsning är fortfarande nyckelordet.

– I euroområdet tror jag det blir en recession. I Sverige skulle det också kunna bli en minustillväxt under ett antal månader, men förmodligen inte en recession, säger Stefan Fölster.

Det får nog anses nästan som en sanning nu, när prognos efter prognos pekar mot en kraftig inbromsning och nästan nolltillväxt 2012.

Sverige klarar sig inte undan den svallvåg som sprider sig från skuldkrisen i euroländerna, men även USA:s besvärliga budgetbrottning påverkar världsekonomin.

I dag menar Svenskt Näringsliv att tillväxten hamnar på 0,2 procent nästa år för att sedan komma tillbaka 2013.

Handelsbanken tillhör optimisterna men spår ändå en inbromsning av BNP-tillväxten till 1,4 procent nästa år och 2 procent 2013.

Även Konjunkturinstitutet filar nu på en ny prognos och enligt vad generaldirektör Mats Dillén uppger för nyhetsbyrån Reuters kommer KI att sänka sin prognos för Sveriges BNP 2012, och utesluter inte negativ tillväxt de kommande två kvartalen till följd av oron på finansmarknaderna.

– Kvartal fyra och kvartal ett kommer vara väldigt svaga. Det kan vara så att vi inte får någon tillväxt alls de kvartalen. Man kan inte heller utesluta att vi får negativ tillväxt under ett par kvartal men inte så kraftigt negativ i så fall. Som vi ser det kommer vi ligga nära nolltillväxt, säger Dillén till Reuters.

I nyligen publicerade rapporter från bankerna SEB och Nordea har tillväxten i svensk ekonomi nästa år spåtts hamna nära noll, och i stort sett en helt stillastående ekonomi det första halvåret 2012.

Som en konsekvens av detta väntas Riksbanken sänka reporäntan i flera steg, med start redan vid nästa möte i december, enligt Svenskt Näringsliv, och nå ner till 1,25 procent redan nästa år. Handelsbanken har en mer konservativ bedömning men hamnar på 1,5 procent nästa år.

Samtliga prognoser pekar även på att arbetslösheten kommer att stiga de kommande åren.

Uppfattningen bland konjunkturbedömarna är också att euron kommer att klara krisen och att Europeiska centralbanken inte låter euron kollapsa.

Den svenska riksbankens nästa penningpolitiska möte är den 19 december och dagen därpå, den 20 december blir beslutet offentligt.

Med dagens sänkning i ECB till 1 procent ligger den svenska reporäntan på 2 procent och därmed dubbelt så högt och gapet har sällan eller aldrig varit större än nu.

Tommy Fredriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista