Sverige har låga arvs- och gåvoskatter

Vid årsskiftet slopas skatten på arv och gåvor. Men redan idag har Sverige bland de lägsta arvs- och gåvoskatterna i västvärlden. Det visar en sammanställning som Henry Ohlsson, professor i offentlig ekonomi vid Uppsala Universitet, har gjort. (P1 Godmorgon världen!)

– I Frankrike får man in fem gånger mer. I USA får man in tre gånger mer så i den meningen är arvs- och gåvoskatten i Sverige inte så omfattande, säger Henry Ohlsson, professor i offentlig ekonomi vid Uppsala Universitet,.

Sverige är känt som ett land med höga skatter och i internationella sammanställningar brukar vi hamna i topp tillsammans med vårt grannland Danmark. Men det är inte alla skatter som är höga.

Arvs- och gåvoskatterna drar in betydligt mindre till det offentliga än i andra industriländer. Också den hett debatterade fastighetsskatten är relativt låg vid en internationell jämförelse.

Robert Gidehag är vd för organisationen Skattebetalarna som arbetar för ett allmänt lägre skattetryck. Han tror att opinionen har en stor betydelse för hur skattesystemet förändras.

– Hittills har det varit så att folk blir mer upprörda av egendomsskatter som arvsskatten. Jag tror det beror på att skatterna är tydliga och en del av dem får uppenbart orimliga konsekvenser. Jag tycker själv det är konstigt att man blir så upprörd över de här skatterna när man samtidigt blir av med 60 procent av sin inkomst i skatt, säger han.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".