Ojämna subventioner gynnar fossila bränslen

1:50 min

Användningen av fossila bränslen subventioneras internationellt med omkring 300 miljarder dollar om året. Sektorn för förnybar energi subventioneras med 60 miljarder dollar. Frågan om subventionen är het vid klimatmötet i Durban, där länderna möts för att diskutera hur utsläppen ska minskas.


Det är nu näst sista dagen av klimatmötet här i Durban. Diskussionerna om hur världens utsläpp ska minskas är många och långa och inga stora genombrott har ännu skett.

Men när jag lyssnar till de olika ländernas anföranden om hur allvarlig och viktig klimatfrågan är låter det som att ett långsiktigt avtal borde ha kunnat ligga klart redan i förrgår.

Men så har vi verkligheten där de globala utsläppen i stället ökar.

Det som inte är med i ländernas ambitiösa tal är hur regeringarna samtidigt subventionerar industrin bakom utsläppen. Konsumtionen av fossila bränslen subventioneras globalt sett med 300 miljarder dollar, medan sektorn för förnybar energi bara subventioneras med 60 miljarder dollar. Siffrorna kommer från internationella energiorganet IEA:s senaste sammanställning.

Den ojämna fördelningen möter kritik bland miljörörelsen och en del politiker.

Under ett seminarium här på klimatmötet sa Världsbankens före detta chefsekonom Nicholas Stern att subventionerna av fossil energi bidrar till klimatförändringarna.

Bland företagen som direkt gynnas av subventionerna vill man dock även kunna se frågan från ett annat håll. Om olja-, kol- och gasindustrin ger elektricitet åt fattiga och skapar jobb så kan subventionerna vara berättigade, anser Fred Goede som är miljöchef för det sydafrikanska energibolaget Sasol som bland annat gör bilbränsle av kol.

Malin Olofsson, Durban

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista