Hjälp för prostituerade Malmökvinnor

Vid årsskiftet startar ett projekt för att försöka hjälpa de kvinnor som prostituerar sig genom att gå på gatan. Insatsen ska göras bland de många svårt narkotikaberoende kvinnorna i Malmö men modellen kan komma att användas på andra håll.

Jörgen Svidén inom regeringens grupp Mobilisering mot narkotika är ansvarig för projektet.

– Tanken är att det ska finnas en dörr in i systemet där man ska erbjuda all hjälp den enskilda behöver. Det kan handla om somatisk sjukvård, psykiatrisk hjälp och att hitta ett arbete. Det handlar om hjälp under lång tid, det här är inget man ordnar till på ett par veckor, säger han.

Adresserna brukar vara välkända som Malmskillnadsgatan. För inte så längesedan centrum för all sexhandel här i Stockholm. Men när sexköpslagen kom 1999 flyttade en stor del av handeln inomhus.

Bara ett hundratal på gatan
Idag är det bara ungefär 100 Stockholmskvinnor som någon gång går på gatan, enligt polisen.

Ungefär lika många gatuprostituerar sig i Göteborg respektive Malmö men i Malmö är många beroende av heroin.

Enligt polisen lever de i allt svårare tillvaro, med allt lägre priser, kanske bara en 50-lapp för vissa sexuella tjänster och allt färre men våldsammare, kunder.

Kvinnor har svårt att få ihop pengar till sitt missbruk och det har varit krångligt att få hjälp, säger Jörgen Svidén.

– I Malmö finns det tio stadsdelsnämnden och det innebär att man ska ha kontakt med flera socialsekreterare och har man barn blir det ännu fler. För olika problembilder är de tolika dörrar man måste in i, säger han.

Fyra miljoner satsas
Satsningen som startar kring nyår kallas ”Gräddprojektet” och syftar på att den som får hjälp ska få en en gräddfil och lättare få bostad till exempel.

En socialsekreterare, en sjuksköterska och en läkare ska utgöra den nya gruppen som ska länka samman de resurser som finns i form av bland annat socialtjänst, prostitutionsgrupp och sjukvård.

Fyra miljoner kronor är avsatt till projektet som ska utvärderas löpande och eventuellt bli något för andra kommuner att ta efter även om situationen i Malmö är speciell.

– Faller det här väl ut hoppas vi det ska bli en modell för andra städer, säger han.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".