Ännu billigare öl och vin i Danmark

Snart kan det bli ännu billigare att också köpa öl och vin i Danmark. Ett förslag om en skattesänkning kan komma inom ett par månader.

Enligt den svenska regeringens alkoholinförselutredning kommer det signaler från Köpenhamn att den danska skattesänkningen på sprit i fjol inte räckte för att bromsa den stora privatinförseln från Tyskland till Danmark.

Morten Rud-Pedersen, rådgivare åt danska socialdemokraterna, säger att den danska debatten mest handlar om var man ska köpa sina alkoholdrycker.

– De flesta danskar tycker att det är bra om danskarna köper sin alkohol i Danmark och inte i Tyskland. Därför vill de flesta ha priser som är jämförbara med de tyska.

Danmarks linje avgör svensk hållning
Vad Danmark beslutar är av avgörande betydelse för hur den svenska alkoholinförselutredningens slutliga förslag i januari nästa år kommer se ut, säger riksdagsmannen Kent Härstedt som är ordförande i utredningen:

– Vi är oerhört sårbara för vad som händer i Danmark.

Med bibehållna svenska alkoholpriser får en dansk skattesänkning på öl och vin stora konsekvenser.

– Det skulle skada oss påtagligt. Det skulle skada Systembolagets försäljning, det skulle öka införseln påtagligt, anser Härstedt.

EU-krav på sänkning påverkar
Två saker påverkar alkoholinförselutredningen just nu. Dels ett krav från EU att Sverige antingen måste höja skatten på öl eller sänka skatten på vin.

Man menar att skillnaderna i skattesatserna är för stora och att det i praktiken innebär att de svenska bryggeriföretagen gynnas. Regeringen har ännu inte svarat EU.

Det andra är hur Danmark agerar i skattefrågan och enligt Kent Härstedt är en dansk skattesänkning på öl och vin ingen känslig fråga för danskarna:

– Den genomsyras mer av näringsperspektiv: arbetstillfällen, skatteintäkter, konkurrensfrågor och annat. Det är inte alls en folkhälsofråga på det sätt som vi ser det i Sverige och Norge och i viss mån i Finland, säger Kent Härstedt.

Jens Ericson
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista