Rekordstor rättegång om olaglig registrering

En rekordstor skadeståndsprocess förbereds nu i Helsingborg. Det gäller över 1 000 personer som funnits med i ett register som upprättats av nazister. Personerna som förekommit i registret har rätt till skadestånd för kränkning, sammanlagt över tio miljoner kronor. Rättegången kan bli komplicerad.

Advokat Olle Karlsson är ombud för hundratals drabbade:

– Problemet för tingsrättens del är ju att det är många personer det handlar om så det kommer ju förstås att ta tid och resurser i anspråk. Om rättegång ska hållas så måste det ju finnas lokaler. Samtliga som åberopar förhör med sig själv som bevisning ska kunna komma till tals, säger han.

Registret, som innehåller uppgifter om 1 247 personer, hittades i samband med utredningen kring mordet på fackföreningsmannen Björn Söderberg.

Polisen fann registret i den morddömde Hampus Hellekants dator och spåren ledde till två andra nazister.

En av dem dömdes i hovrätten till böter för brott mot datalagen, men hovrätten valde att bara pröva en av de registrerade personernas krav på skadestånd. Den personen fick ett skadestånd på 10 000 kronor för kränkning.

Individuella processer
Hovrättsdomen innebär att samtliga har rätt till skadestånd, men nu är det de registrerade själva som får driva ärendet.

– Det har skett ett brott mot 1 247 personer enligt åtalet och samtliga är skadeståndsberättigade.

Registret som nazisterna upprättade är sökbart med adresser, uppgifter om personernas politiska och etniska tillhörighet, sexuella läggning och hudfärg. I registret finns förkortningar som SVA för svartskalle och J för jude.

Anna lever under hot
Anna registrerades av nazisterna för fem år sedan och lever fortfarande med skyddad identitet.

– Det innebär fortfarande att vi inte ”finns” på den ort där vi är, att barnen inte kan vara med i skolkataloger, man har inget liv, inget eget liv i alla fall, säger hon.

Hur länge tor du att du kommer att få leva på det där viset?

– Det är nog för väldigt lång tid framöver, kanske för resten av mitt liv.

Enligt advokat Olle Karlsson har var och en av de 1 247 drabbade personerna rätt att vittna inför domstol. Hur Helsingborgs tingsrätt praktiskt ska lösa det är oklart. För Anna handlar den kommande rättegången om principer, inte pengar.

– Det finns inga pengar som kan kompensera det som jag och mina barn går igenom. När till exempel min dotter för några år sedan hade mardrömmar om att hennes mamma är styckmördad och att hon hittar mig i påsar. Det finns inte en miljard, ingenting som kan kompensera detta, vad detta lilla barn tänker och lever med dagligen på grund av vad de här människorna har gjort emot oss, säger Anna.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".