Nässpray kan vara ett bra skydd mot influensa.

Nässpray ger influensaskydd

Under hösten ska ett 70-tal barn vaccineras mot influensa. Hälften som vanligt med spruta i benet och hälften med spray i näsan. Om nässprayen fungerar så kan den vara startskottet för en influensavaccination av alla barn.

Nu är det förkylningstider och för många småbarnsföräldrar startar en karusell av sjukdagar. Professor Leif Gothefors på barn- och ungdomskliniken vid Universitetssjukhuset i Umeå har just påbörjat en läkemedelsstudie.

Genom att vaccinera alla barn kan man radikalt minska influensans härjningar. I USA vaccineras som enda land alla småbarn. Det är också amerikansk forskning som Leif Gothefors främst lutar sig mot. Händerna gör en cirkel när han beskriver det som alla småbarnsföräldrar vet.

– Det är småbarn som smittar äldre barn som smittar föräldrar, får vi fram ett vaccin är det möjligt att det skulle få kolossalt positiva återverkningar på samhället i övrigt, säger han.

Bästa skyddet att bli sjuk
Den svenska hållningen är att det bästa skyddet, om man är frisk, är att få en släng av influensan.

Det är ju alldeles riktigt säger professor Leif Gothefors men om man räknar samhällsekonomiskt vad det exempelvis kostar att vara hemma från jobbet så borde en förändring ske.

Annika Linde, influensaexpert på Smittskyddsinstitutet, uppskattar antalet frånvarodagar på grund av influensa varje år till ungefär 1,5 miljon.

Lättare med spray
I studien ska 700 svenska och 7 000 europeiska barn vaccineras. Sedan ska det testas om spruta eller spray fungerar bäst. Om sprayen fungerar, vilket vore perfekt eftersom barn inte gillar sprutor, krävs fler och djupare studier men sedan kan det vara dags att lyfta in influensavaccinet i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn, menar Leif Gothefors.

– Då handlar det ju mer om, ska jag utsätta mitt barn för det för att skydda alla andra och är det då frågan om ett vaccin i näsan så är det mycket lättare att säga ja, säger Leif Gothefors.

Agneta Kellgren, Umeå
agneta.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista