Svampmedicin ger kroniska besvär i underlivet

Felaktig användning av vanliga mediciner mot svamp i underlivet kan göra att tusentals kvinnor får förvärrade eller kroniska besvär. (P3 Front)

Varje år använder hundratusentals kvinnor i Sverige medicinerna, bara under förra året såldes drygt en halv miljon förpackningar.

Trots att flera läkare för några år sedan gick ut och varnade för riskerna med överanvändningen så har Läkemedelsverket bestämt att inga recept behövs för att köpa medicinerna.

28-åriga Emma, som egentligen heter något annat, har haft svampinfektioner till och från i 13 år.

– Det är som en kliande, brännande känsla. Den där irritationen, man vill krypa ur sitt eget skinn. De senaste tre åren har varit värst för de receptfria medicinerna, de har aldrig hjälpt ordentligt så att säga, säger Emma.

Receptfria medicinen ökat mycket
Försäljningen av de receptfria medicinerna har ökat under de senaste åren. Förra året såldes de vanligaste medlen, Canesten och Pevaryl, för nästan 23 miljoner kronor. Det är nästan tre miljoner mer än år 2000.

Redan 1998 gick läkare ut och varnade för att den receptfria försäljningen skulle kunna leda till kroniska besvär. Bland annat underlivssjukdomen vestibulit, som ger såna smärtor att man inte kan ha sex och ibland varken sitta eller gå.

Eva varnade
Eva Rylander är gynekolog och forskare på Danderyds sjukhus och har många års erfarenhet av underlivssjukdomar. Hon är en av de som varnade för konsekvenserna med recepfria svampmediciner.

– Det blir en överförbrukning. Om man köper ut medel hela tiden så kan det vara fel behandling, man kanske inte komme rtill läkare i tid och behandlingen i sig kan ge upphov till irritation. Om det sedan blir en läkarundersökning kan det då bli svårare att ställa diagnos och säga vad felet är, säger Eva Rylander.

På en konferens nyligen diskuterade Läkemedelsverket om de här medicinerna skulle dras in eftersom man bland annat var orolig för att upprepad användning skulle kunna göra svampen resistent.

Jan Liljemark är ansvarig för kvalitetskontroll på Läkemedelsverket.

– Där diskuterade man just fast de frågorna och kom fram till att det fanns inga sådana risker med behandlingen även om en hel del blir överbehandlade, säger han.

Inga resurser att ta hand om alla
Eva Rylander är gynekolog och forskare på Danderyds sjukhus och har många års erfarenhet av underlivssjukdomar.

Hon är en av de som varnade för konsekvenserna med recepfria svampmediciner.

– Det finns inte heller resurser att ta emot alla med svampinfektioner. Där tror jag är den största förklaringen finns. Om alla skulle söka läkarhjälp som hade svamp så skulle det inte finnas tid att ta emot dem, säger Eva Rylander.

Emma tycker att hon blivit nonchalant behandlad av sjukvården och är trött på att få rådet att använda de receptfria medicinerna.

– Det låter som att det är så lätt att behandla. Med mig har de aldrig gått till botten med problemet, säger Emma som lidit av svampinfektioner i 13 år.

Erica Larsson
erika.larsson@sr.se

Anna Landelius
anna.landelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".