Riksledamöter ska bli mer jämställda

Som ett led för att förbättra jämställdheten i riksdagen ska ledamöter och kanslipersonal utbildas i jämställdhet. Det väntas en arbetsgrupp för jämställdhetsfrågor föreslå inom kort.

Socialdemokraten Britt Bohlin Ohlsson var en av de som var med och drev fram krav på en översyn av jämställdheten i riksdagen.

– Man ska veta att mallen för allt ledarskap är mannen. Med den utgångspunkten ska man också se riksdagens beslutsfattande och våra arbetsmetoder, säger hon.

Utbildning och träffpunkter
För att förbättra jämställdheten kommer arbetsgruppen alltså föreslå utbildning och informella mötesplatser.

Men det är inte helt okomplicerat att bedriva övergripande jämställdhetsarbete i riksdagen. En skillnad gentemot andra arbetsplatser är att åtgärderna måste vara politiskt neutrala för att kunna genomföras utan att något parti motsätter sig det hela.

Enligt förslaget kommer därför exempelvis utbildningen handla om formella kunskaper istället för värderande diskussioner.

Folkpartist vill sköta det i partiet
Karin Pilsäter tycker att arbete för jämställdhet måste bedrivas inom respektive parti för att få effekt.

– Jag tror inte det tar riktigt med utbildning i riksdagen för det handlar om värderingar och enkla kunskaper kan man kräva att de folkvalda har ändå, säger Karin Pilsäter.

Hon anser att arbetet bäst bedrivs i partierna.

– Strukturerna och traditionerna är ganska olika partierna emellan därför måste man förändra vid källan, säger Karin Pilsäter.

Socialdemokrat vill arbeta på två fronter
Britt Bohlin Ohlson är socialdemokratisk riksdagsledamot och en av initiativtagarna till arbetsgruppen och hon tycker inte att det ena måste utesluta det andra.

– Partierna har ett stort ansvar men utöver det så har också riksdagen som institution ett stort ansvar, säger hon.

Karin Persson
karin.e.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".