Valobservatörer ger valet i Afghanistan tummen upp

Oberoende valobservatörer i Afghanistan har på söndagen gett tummen upp förlandets första historiska presidentval, trots kontroversen om den bristfälligt fungerande bläckmärkningen av väljarnas tummar.

FN, som hjälpt till att organisera valet prisar det enorma valdeltagandet.

OSSE, världens största säkerhetsorganisation, som inte har observatörer på plats men väl rådgivare, säger att ett antal presidentkandidaters protester är orättfärdiga.

FEFA gratulerar
Den tyngst vägande, den största oberoende obeservatörsorganisationen för fria och rättvisa val i Afghanistan, FEFA, med 2 300 valobservatörer runt om i landet gratulerar.

– Det stora hotet var ju ifråga om säkerheten men trots hoten kunde valet genomföras, och med ett enormt deltagande. Det var det viktigaste. Bläckskandalen och annat är småsaker i sammanhanget men ska ändå utredas, säger tysken Martin Gerner, en av FEFA:s valobservatörer.

Det stundar ju nästa år nånting långt mer komplicerat, parlamentsval. 70 partier är registrerade.

Sammanfattning: Fritt och rättvist, med skönhetsfel, men långt bättre än pessimisterna befarat.

Kritikerna backar
Samtidigt verkar på söndagen flera av de presidentkandidater som på lördagen sa att de skulle vägra godta resultatet, oavsett vad det blir, att backa till den grad att protesten inom kort väntas kollapsa.

Även en vägran att godta ett valresultat är ett framsteg i Afghanistan, förr gick man i krig för sånt.

Bengt Therner, Kabul
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".