Donald Rumsfeld.

Rumsfeld tror våldet kommer öka i Irak

I Iraks huvudstad Baghdad dödades minst 17 människor på söndagen av en bilbomb som exploderade nära en polisskola. Samtidigt besöker USAs försvarsminister Donald Rumsfeld Irak. Han tror att våldet i Irak kommer att öka.

När försvarsminister Rumsfeld på söndagen besökte en amerikansk flygbas i västra Irak frågade en av soldaterna där om han kunde se någon förbättring av situationen i Irak.

Nej, svarade Donald Rumsfeld, istället väntade han sig att våldet bara ökar inför det allmänna val som skall äga rum i januari nästa år. Det in sin tur innebär att USA knappast kommer att dra ner på sina truppstyrkor på kort sikt i varje fall.

Hoppas säkerhetsstyrkorna tar större ansvar
Under alla förhållanden hoppades Rumsfeld att de irakiska säkerhetsstyrkorna skall kunna ta ett större ansvar. Motståndsgrupperna i Irak gör allt för att förhindra irakier att gå i ockupationsmakten tjänst.

På söndagen exploderade åter en bilbomb i närheten av en polisskola i Baghdad. Syftet är att skrämma folk från att ta värvning hos polisen eller hos de irakiska säkerhetsstyrkorna.

Bomben detonerade en bit från polisskolan, tydligen utlöste självmordsbombaren som färdades i en bil sin laddning för tidigt. Ändå dödades minst 17 personer som råkade vara i närheten.

Finns positiva tecken trots allt
Det finns ändå ett positivt tecken. På söndagen åker den shiamuslimske rebelledaren Muqtada al-Sadrs män omkring i Sadr-stadsdelen i Baghdad och uppmanar folk att från och med måndag börja ge ifrån sig alla tunga och medeltunga vapen.

al-Sadr har kommit överens med den irakiska provisoriska regeringen som i utbyte har lovat att inte förfölja medlemmarna i al-Sadr Mahdimilis och dessutom börja återuppbyggnaden av den här fattiga stadsdelen som blivit illa åtgången under flera veckors strider.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista