Taiwan söker dialog med Kina

Taiwans president Chen Shui-bian vill ha en fredsdialog med ärkefienden Kina. I ett tal på söndagen sa han att man på båda sidor om Formosa-sundet måste anstränga sig för att stoppa den pågående kapprustningen.

– Eftersom vi inte talar med varandra missförstår vi varandra, sa president Chen Shui-bian i sitt tal på söndagen, på Taiwans nationaldag.

En konflikt skulle kunna orsaka obotliga skador för båda sidor.

Taiwan vill återvända till förhandlingsbordet
Taiwans president föreslår nu att de två sidorna ska införa ett regelsystem som ska garantera fred och att de återvänder till förhandlingsbordet som de lämnade för fem år sedan.

Chen shui-bian hade i förväg sagt att han just på söndagen skulle presentera en fredstrevare ämnad åt grannen i väster.

Kina ser ju Taiwan som en utbrytarprovins som till varje pris, med våld om så behövs, måste återförenas med fastlandet.

Vapenskrammel från Peking
Varje hint om att Taiwan gör sig mer självständigt, som till exempel att ön inför nationaldagen verkade vilja ändra utseendet på sin flagga, möts med högljutt vapenskrammel från Peking.

Pekings enda kommentar till söndagens olivkvist är att man har noterat talet, medan Taiwans viktigaste vän USA genast välkomnade vad man kallar för ett konstruktivt förslag.

Formosasundet räknas av säkerhetsanalytiker som ett av världens farligaste krutdurkar, båda sidor kapprustar ihärdigt, samtidigt som Taiwans president uppmanar till dialog överväger parlamentet att köpa vapen för 130 miljarder kronor från USA.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".