Positiv Greenspan sänkte börsen

''Det är vår, snön smälter och med den lågkonjunkturen. Den amerikanska ekonomin är på väg uppåt igen'', det konstaterade USAs centralbankschef Alan Greenspan idag när han målade upp en ännu ljusare bild av ekonomin än han gjorde för bara en vecka sedan. Aktiemarknaden tolkade hans optimism som att en räntehöjning rycker närmare och både Dow Jones och Nasdaq föll 0,5 procent.
En ekonomisk expansion är redan på väg sa Greenspan på torsdagen. Han varnade visserligen för att expansionen skulle bli långsam, och de siffror han nämnde - sexprocentig arbetslöshet, en tillväxt på mellan två och tre procent var inte nya. Men det faktum att Greenspan alls ändrat i sina formuleringar ses som ett viktigt tecken. Han höll sitt tal inför ett senatsutskott idag, för en vecka sedan levererade han samma ekonomiska rapport inför representanthusets finansutskott. Det vanliga mönstret är att centralbankschefen håller exakt samma tal till båda utskott, men Greenspan pekade nu på tecken till ytterligare optimism. Han passade också på att säga att han var emot president Bushs kritiserade ståltullar. Men Greenspans optimism ledde till en nedgång på börsen - där man befarar att den ekonomiska återhämtningen kommer att påverka räntepolitiken och sannolikt leda till en räntehöjning redan vid halvårsskiftet. En satirteckning i Washington Post visar en demokrat i prickig pyamas som sorgset blickar ut genom fönstret och ser hur snögubben med namnet lågkonjuktur smälter bort. Lågkonjunkturen var en av de få saker demokraterna vågade kritisera president Bush för och nu är den officiellt borta Cecilia Uddén Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".