Framgång för missnöjespartier i Litauen

Populisternas intåg. Så sammanfattas gårdagens parlamentsval i Litauen. Det nya Arbetarpartiet under miljardären Viktor Uspaskich vann med 28 procent av rösterna. Ett par andra missnöjespartier fick också framgångar.

Nu stundar minst sagt besvärliga regeringsförhandlingar.

De varnande tecknen på Litauens politiska himmel blev väldigt tydliga i natt när rösterna i parlamentsvalet räknats. Låt vara att en andra röstningsomgång måste hållas i en del enmansvalkretsar innan mandatfördelningen blir klar, men oavsett detta så var det en väldig våg av missnöje som drog över landet.

Kanske var det inte den tromb somliga fruktat, men socialdemokrater och socialliberaler under Algirdas Brazauskas som regerat ihop sedan förra valet med 50-procentigt väljarstöd, nådde nu bara 20 procent. Den borgerliga högern gjorde i stort på stället marsch.

Revansch för Paksas
Nederlag alltså för de krafter som stått för dagens snabba ekonomiska tillväxtpolitik i EU-landet Litauen.

Fram lyfte väljarna istället några kända och många okända, nya personligheter som på olika vis tagit fasta på missnöjet i den hittills förda politikens kölvatten; ökande sociala klyftor, känslor av orättvisa hos dem som inte riktigt hänger med i utvecklingen, trötthet inför ideliga korruptionsskandaler, vaga önskningar om förnyelse.

Som väntat var det oligarken, den ryskfödde Viktor Uspaskich och hans nya arbetarparti som skördade bäst och flest, 28 procent av väljarna.

Uspaskichs enormt påkostade kampanjer gick hem, men kanske inte hos fullt så många som han drömt om.

En lite oförutsedd revansch fick däremot i våras avsatte presidenten Ronaldas Paksas eftersom hans anhängarparti tog. 11 procent, även om Paksas själv är förbjuden att ta plats i parlamentet.

Missnöjesparlament
Tillsammans har alltså Uspaskich och Paksas 40 procent av väljarna bakom sig. Lägg till dem Kazimira Prunskienes vänstersinnade landsbygdsparti med 6 procent och nästan halva Litauens parlament riskerar att kallas ett missnöjesparlament valt på suddiga löften om förändringar.

Det är presidenten Valdas Adamkus som har den delikata uppgiften att så småningom ta initiativ till regeringsöverläggningar. Hans huvudvärk är hela Litauens politiska huvudvärk.

Bengt Lindroth, Vilnius
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".