1 av 5
Klicka för grafik: Stockholm 10 december
2 av 5
Motdemonstranterna börjar skandera: Inga nazister på våra gator! Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.
3 av 5
Motdemontrationer i Stockholm. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.
4 av 5
Motdemontrationer i Stockholm. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.
5 av 5
Motdemonstranter skakar kravallstaketet vid Mynttorget. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.

Stockholmspolisen gör största insatsen på länge

Med fackelbärande demonstranter, dansande eller för den delen tysta motdemonstranter, och en hel mängd dignitärer att garantera säkerheten för, blir insatsen för Stockholmspolisen under dagens Nobelfirande och Salemsmanifestation en av de största på länge.

Tomas Koppelman Hellgren, polisens insatschef, säger till P4 Stockholm att förberedelserna pågått i drygt ett halvår.

Polisen har samlat in så mycket information som möjligt och tycker att dialogen med de som sökt tillstånd för demonstrationerna varit bra.

– För inte så länge sedan ändrades förutsättningarna ganska radikalt när man valde att inte genomföra den årliga Salemdemonstrationen, utan i stället sökte tillstånd inne i stan, säger han.

– Då fick vi förhålla oss till det och hantera det på bästa sätt.

Att Salemmarschen, som sedan år 2000 uppmärksammat årsdagen för en dödsmisshandel, i år flyttat in till city har lett till att en hel rad med motdemonstrationer kommit till. Manifestationen har i år fått titeln Stoppa svenskfientligheten, och arrangörerna väntar sig upp mot tusen deltagare.

Antirasister har hotat med att störa samlingen, som planerats till Mynttorget i Gamla stan. Flera motdemonstrationer har också fått tillstånd av polisen och polisens förhoppningar är att folksamlingarna ska kunna hållas åtskilda.

Samtidigt stängs delar av innerstaden av för Nobelfestligheterna.

– Hela världens blickar är riktade mot Stockholm just den här dagen och det är väldigt viktigt för oss att Nobelfirandet kan genomföras som vanligt, säger Tomas Koppelman Hellgren till P4 Stockholm.

– Naturligtvis är det inte en helt önskvärd situation. Julhandeln pågår för fullt och Gamla stan är normalt sett en väldigt välbesökt plats så här års. Att man då ska demonstrera runt omkring i Gamla stan är naturligtvis en försvårande omständighet, men vi försöker göra detta i så bra ordning som möjligt.

Polisen har gått ut med en uppmaning om att allmänheten ska undvika att ta bilen in till stan under eftermiddagen.

– Vill man vara i Gamla stan ska man naturligtvis vara det men man ska vara medveten om att det kommer att vara trångt och ibland avstängt. Vi vill helst att man inte tar bilen. Tar man sig dit till fots är man främst hänvisad till Riksbron. Allra bäst är nog att ta tunnelbanan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".