En av årets mottagare av Nobels fredspris, Tawakkul Karman från Jemen. Foto: Hani Mohammed/Scanpix.

Fredspriset viktigt för revolten i Jemen

"Betyder att världen håller på att förändras"
1:30 min

Nästa år går Jemen till Val. En av de drivande i revolutionen är journalisten Tawakkul Karman, som i dag tar emot Nobels fredspris. Inför ceremonin i Oslo säger hon att det är viktigt att det kommande valet är öppet för alla partier, även om ett växande stöd för ett islamistiskt parti väcker oro.

I Jemen så har det islamistiska partiet al-Islah blivit ett av de viktigaste oppositionspartierna i landet efter revolutionen.

Det har väckt oro för att landet ska bli mer fundamentalistiskt om de vinner det kommande valet.

Journalisten Tawakkul Karman, som varit en av de drivande i revolutionen i Jemen, och som i dag tar emot Nobels fredspris, tycker att det är viktigt att alla partier får en chans i valet.

– Rent generellt så måste alla partier i Jemen få möjlighet att vara en del av det nya Jemen. Vi kommer särskilt att uppmuntra det parti för unga som håller på att skapas säger Tawakkul Karman diplomatiskt.

Bara häromdagen formades den övergångsregering som ska styra Jemen fram till valet i februari och nu mobiliserar partierna inför valet.

Själv har Tawakkul Karman kämpat hårt för till exempel flickors rätt till att få ordentlig mat och att inte bli bortgifta som barnbrudar. Nu är hon med sina 32 år den yngsta som fått Nobels fredspris och den första arabiska kvinnan.

Hon tror att det är viktiga signaler när Jemen går till val nästa år. 

– När jag fick priset var inte revolutionen klar ännu och det betyder mycket. Det betyder att världen håller på att förändras och innebär samarbete med människorna - med kvinnorna och de unga, säger Tawakkul Karman.

#link=279529#|#text=4733106#|#text=4728004#|#text=4730220#|#text=4732308#|#text=4734004#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".