1 av 5
Klicka för grafik: Stockholm 10 december
2 av 5
Motdemonstranterna börjar skandera: Inga nazister på våra gator! Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.
3 av 5
Motdemontrationer i Stockholm. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.
4 av 5
Motdemontrationer i Stockholm. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.
5 av 5
Motdemonstranter skakar kravallstaketet vid Mynttorget. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.

Kaotiska demonstrationer på Stockholms gator

1:31 min

Stockholm präglas av kaos i dag när den årliga Salemmarschen flyttat in till stadskärnan. Den högerextrema marschen kontras av flera olika stora motdemonstrationer runt om i staden. Ekots reporter Karin Wettre twittrade på plats och beskrev stämningen som kaotisk och spänd.

Motdemonstranterna tar till oljud för att störa den högerextrema demonstrationen. De använder visselpipor och vuvuzuelor för att dränka talarnas ljud rapporterar Karin Wettre direkt från Mynttorget.

Fler demonstranter har maskerat sig. De kastar smällare, visslar och skakar kravallstaketet gentemot polisen vid Mynttorget.

En demonstrant säger till Ekot att han väljer att maskera sig för att fortfarande kunna bli anställd och av rädsla för "fascisternas" kontroll.

Efter den första motdemonstrationen avklarades uppmanade arrangörerna alla "gå och visa avsky mot nazisternas demonstration i Gamla stan", twittrar Ekots reporter.

Stämningen är spänd och allt fler maskerar sig. ”Jag får vibbar från EU-toppmötet i Göteborg 2001” twittrar vår reporter.

TT rapporterar att fackeltåget med de högerextrema grupperna tyst började röra sig ned mot Skeppsbron vid kvart i fyra. På Riddarholmen möts de av motdemonstranter som kommer från olika sidogator i Gamla Stan. Ett flertal knallskott och bengaliska eldar kastas mot fackeltåget.

Polisen omhändertog 6 personer i samband med eftermiddagens demonstrationer. Sju personer greps, och av dem har två släppts hittills. 11 personer medtogs även till förhör enligt utlänningslagen.

Flera skadades under demonstrationera, bland annat en ung kvinna, när ett polisfordon backade över hennes underben i en gränd i Gamla stan. Hon fördes till sjukhus och polisen har sökt henne för att utreda händelsen.

Två demonstranter skadades också när motdemonstranter angrep dem genom att kasta glasflaskor bland annat mot deras demonstrationståg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista