Analys: Sjöstedt har visat att han kan vinna val

1:38 min

Jonas Sjöstedt fick flest nomineringar i en öppen process. Valberedningens val var alltså väntat - men inte enigt. I Vänsterpartiet pågår en diskussion om delat ledarskap, en modell som Jonas Sjöstedt själv vill ha, men som en majoritet av partistyrelsen säger nej till.

Om två partiledare ska väljas och Sjöstedt kvarstår, blir den andra en kvinna. Ulla Andersson, som nu för Vänsterpartiets talan i ekonomiska frågor, har flest nomineringar, men kongressen avgör partiledningsfrågan.

Vänsterpartiet under Lars Ohly har tre förlustval bakom sig.

Jonas Sjöstedt är den ende av de fyra partiledarkandidaterna som inte suttit i partiets verkställande ledning under den tiden.

Sjöstedt, som har en bakgrund som metallarbetare och sedan som EU-parlamentariker i mer än ett decennium, har visat att han kan vinna val och har fått ett stort antal personvalskryss i de val han ställt upp i - såväl riksdagsval som Europaparlamentsval.

Hans strategiska linje är att Vänsterpartiet nästa gång bör gå till val i ett samlat rödgrönt regeringsalternativ för att ha en chans att vinna.

Klimat- och miljöpolitiken är viktigast, anser Jonas Sjöstedt. Han argumenterar i sak, men även strategiskt är klimatfrågorna ett viktigt område för Vänsterpartiet.

SCB:s senaste opinionsmätning visar att en tredjedel av Vänsterpartisympatisörerna har Miljöpartiet som andrahandsval. Det speglar risken för Vänsterpartiet att förlora väljare om inte den egna gröna politiken kan utvecklas.

Jonas Sjöstedt underströk också att Vänsterpartiet ska formulera ett eget alternativ i den ekonomiska politiken och sa redan nu, "till alla som vill samarbeta med oss" att Vänsterpartiet säger nej till vinster i välfärden och att riskkapitalbolagen ska bort.

Ohly lämnar ett mer enat Vänsterparti efter sig än han själv tog över och det finns inga skäl att tro att partiledarkampen leder till några konvulsioner, eller dramatiska politiska omsvängningar.