Tiotusentals ryssar demonstrerade mot valfusk

1:53 min

Ryssar över hela landet har demonstrerat under parollen "För rättvisa val" i dag. Bland annat kräver de att parlamentsvalet ska göras om på grund av misstänkt valfusk.

I Moskva demonstrerade Aleksandr Tjernov. Han tror att det är många års samlad ilska som nu får sitt utlopp.

– Så mycket har samlats under alla de här åren när det inte har varit en enda demonstration, säger Aleksandr Tjernov.

Intill står Dari Besjkova. Hon säger att utomlands tror man att ryssar bara går ut på gatorna för att göra revolution, men vi vill inte ha någon revolution, vi vill bara visa att vi inte håller med.

Det är oklart hur många som kom till Bolotnaja-torget, beläget på en ö i Moskvafloden. Arrangörerna pratar om över 80 000 personer, polisen säger som mest 20 000.

Oavsett siffran är dagens demonstration mot landets regim den största på många år och en del drog i dag paralleller till de stora protestmötena för 20 år sedan. Prosterna som ledde till Sovjetunionens fall.

– Det är bra att människor till slut har vaknat. För det här oskicket har hållit på länge nu, säger ingenjören Jekaterina Sjvarts.

Kraven som ställdes var att resultatet i söndagens parlamentsval ska ogiltigförklaras, att valkommissionens ordförande ska avgå och att alla de som gripits i samband med demonstrationer tidigare i veckan ska släppas fria.

President Medvedevs och premiärminister Putins parti Enade Ryssland vann nästan 50 procent av rösterna, men oberoende valobservatörer menar att det verkliga resultatet är betydligt lägre än så. Uppgifterna om valfusk är många och har blivit kända inte minst genom internet. Det är nog därför så många kommit, tror Anastasija Lavrentsija. Hon har aldrig tidigare demonstrerat.

Både president Medvedev och premiärminister Putin har i veckan sagt att alla har rätt att protestera under lagliga former. Att man gav tillstånd till en så stor demonstration som dagens tolkar oppositionspolitikern Vladimir Milov som att makten är rädd för det som händer nu och att man försöker gå de missnöjda till mötes.

Demonstrationer mot valfusk har hållits över hela Ryssland i dag, bland annat samlades runt 10 000 i Sankt Petersburg. Ekonomistudenten Julia tror att vi bara har sett början.

– I mars väntar presidentval och om det fuskas då också då kommer människor gå ut på gatorna bättre förberedda än den här gången. Dessutom kommer vädret att vara bättre, säger Julia Skokova.

Det var inte en helt enig demonstration som hölls i Moskva i dag. Flera kända nationalister dök också upp under slagord som Ryssland åt ryssarna. ”Provokatörer” ropade andra demonstranter och en del uppges ha lämnat mötet i protest.