UD håller tyst om Mali-kidnappningen

2:03 min

Varken UD eller rikskriminalen vill kommentera fallet med svensken som kidnappades i Mali för ett par veckor sedan. Den nordafrikanska grenen av al-Qaida har nu skickat bilder till en nyhetsbyrå i Mauretanien som sägs visa de sammanlagt fem européer som kidnappades.

AFP-journalisten Serge Daniel i Malis huvudstad Bamako har talat med en lokal researrangör som säger att svensken var turist i ökenstaden Timbuktu.

Enligt researrangören hade svensken otur, dagen då han kidnappades skulle han ha varit ute bland öknens sanddyner fem kilometer från Timbuktu, men han hade skjutit upp ökenvandringen en dag och kidnappades därmed tillsammans med andra européer mitt i centrala staden. Det säger journalisten Serge Daniel, expert på al-Qaidas nordafrikanska gren, på telefon från Bamako.

I ett uttalande mejlat till nyhetsbyrån AFP:s kontor i Marocko bekräftade terrornätverket i veckan att det är de som ligger bakom kidnappningarna. De skrev, enligt AFP, att det är ett svar på Frankrikes upprepade angrepp på muslimer i Nord- och Västafrika. Igår publicerades bilder på européerna på internet. De står på knä framför beväpnade och delvis maskerade män.

Var svensken och de andra finns nu är omöjligt att veta, säger Serge Daniel. al-Qaida rebellerna i öknen flyttar på sig hela tiden.

I Timbuktu, där en stor del av befolkningen lever på turism, råder nu sorg, men också ilska gentemot öknens terrorister, efter att utländska turister har evakuerats från staden.

UD och utrikesminister Carl Bildt vill inte kommentera kidnappningen av svensken, utan hänvisar till Rikskriminalpolisen. Presschefen där, Varg Gyllander, säger till Ekot att de principiellt aldrig uttalar sig om kidnappningar.