Nobelpriset 2011

Nobeldag med sedvanlig pompa och ståt

I Stockholms stadshus pågår årets Nobelfest som bäst. Tidigare delades årets Nobelpriset ut i Konserthuset under sedvanlig pompa och ståt.

Drygt 1 300 gästerna satt till bords, men en som saknades är medicinpristagare Ralph Steinman som avlidit.

Hans dotter Lesley Steinman är ändå glad att vara med på festen.

– Det är magiskt. Det går inte att förklara, det är som en saga, sa Lesley Steinman, dotter till den avlidne medicinpristagaren Ralph Steinman.

Han fick sitt nobelpris trots att han gick bort några dagar innan annonseringen. Nu hedras Ralph Steinmans minne av familj och kollegor här i Stockholm.

Det som brukar kallas för festernas fest avlöper enligt traditionen i Blå hallen i Stockholms stadshus. Gästerna ser ut att trivas, med de som arbetar har det desto mer hektiskt.

Nawda Söderberg tillhör vinservisen och säger så här om kvällens arbete.

– Jag blir alltid orolig men allt har gått bra utan några incidenter.

Menyn som avnjöts under kvällen bestod av hummer till förrätt och pärlhöna till varmrätt. Till dessert blev det mandarin- och vit chokladmousse på kanelbotten.

Underhållningen har innehållit dans och musik, och även stämningsfulla rökinslag.

Lesley Steinman tror att hennes far hade älskat detta.

– Han hade varit så förtjust. Han var en väldigt enkel praktisk och ödmjuk man men vid speciella tillfällen blev han livfull och glad.

När det var dags för tacktal läste litteraturpristagaren Tomas Tranströmers fru Monika bland annat en av hans dikter i sin mans ställe.

"Trött på alla som kommer med ord, ord, men inget språk / for jag till den snötäckta ön. / Det vilda har inga ord. / De oskrivna sidorna breder ut sig åt alla håll! / Jag stöter på spåren av rådjursklövar i snön. / Språk men inga ord."

Efter att pristagarnas tacktal avslutats på nobelbanketten i Stadshuset fick gästerna äntligen resa sig efter tre och en halv timme vid bordet, och chans att dansa i Gyllene Salen.

#link=279529#|#text=4733106#|#text=4728004#|#text=4730220#|#text=4732308#|#text=4734004#

Nobelmenyn vid 2011 års Nobelmiddag

Förrätt:
Hummer med picklade vintergrönsaker och jordärtskockspuré.

Huvudrätt:
Pärlhöna med karljohansvamp och lingon, inkokt pärllök samt persiljerötter och velouté (sås).

Dessert:
Mandarin- och vit chokladmousse på kanelbotten med hallonmarmelad och färska hallon.

Drycker:

Champagne Fourny Blanc de Blancs Premier Cru.

Gary Farrell, Russian River Valley Pinot Noir 2008.

Moscato D'Asti, La Caliera 2010 Borgo Maragliano.

Eau Minérale Stenkulla Brunn.

Till kaffet:

Grönstedts VO.

Facile Punsch.

Källa: Nobeprize.org

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.