Försäljningen av villaolja minskar

Det rekordhöga oljepriset har lett till ett kraftigt ras i försäljningen av villaolja. Enligt siffror från Svenska Petroleuminstitutet har försäljningen minskat med nästan en fjärdedel under första halvåret i år, en utveckling som fortsatt under hösten.

Göran Linblå, som är arbetande styrelseordförande på OKQ8, har märkt av den minskade försäljningen av villaolja:

-Ja vi ser ju att trenden är ju ungefär densamma. Vi har kanske gått något bättre än marknaden totalt, men det är fortfarande ett stort tapp för villaoljan det här året. Men vi ser ju det att det är väldigt många hushåll idag som har olika kombinationer. Man kan välja mellan kanske el och olja och så vidare, och man kanske också har pellets, säger Göran Lindblå.

I takt med de stigande oljepriserna ökar intresset för andra värmealternativ. Pelletsindustrin uppvisar en mindre ökning hittills i år, och Svensk Fjärrvärme räknar med att ta omkring 8 procent av marknaden per år, enligt prognosen för 2004/2005.

Men det snabbast växande alternativet är bergvärmepumpar;
enligt Svenska Värmepumpföreningen har en ökning av försäljningen skett med omkring 20 procent under årets första halva.

Magnus Andersson på installationsfirman 08-rör AB märker av det ökade intresset:

-Ja vi har mycket jobb hela tiden, och man märker att folk ringer till oss hela tiden och frågar om vi kan installera bergvärmepump. Bergvärmepump, det är det som gäller just nu. Det är smidigt och man tjänar in det till slut.

Minskningen av oljeförsäljningen gör att även de gamla oljebolagen börjat med nya alternativ.

Göran Lindblå berättar att OKQ8 också börjat med el-försäljning:

- Vi har ju gjort det nu under senare år, så har vi ju sett att det varit ett tapp av just villaolja, inte bara på grund av att oljepriset stigit de senaste åren utan också för att man från statens sida bestämt sig för att skatta den här produkten väldigt hårt för att man vill ha bort fossila bränslen från uppvärmningssidan. Det har gjort att vi börjat med försäljning av el till våra kunder - framför allt till privatkunderna, och vi säljer också pellets idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".